Uusi kohde!

Ilmanvaihtokanavien puhdistus, Vantaa

14 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Urmax oy, Helsinki

47 minuuttia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Jyväskylä

14 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Keittiön laattojen asbestipurku, Helsinki

16 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Rakennusurakointi Aukusti Anttonen, Kangasala

14 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Savupiipun pellitys, Sammatti

24 minuuttia sitten

×
Päivitetty 11.01.2024

Maaperätutkimus - Hinta ja neuvot

Tässä artikkelissa:

- Kuinka paljon maaperätutkimuksen tekeminen maksaa?
- Mitä maaperätutkimuksella tarkoitetaan?
- Miksi maaperätutkimus kannattaa tehdä?
- Kuinka löytää tekijä maaperätutkimukseen?


Maaperätutkimus hinta

Maaperätutkimus kustantaa normaalisti noin 1 000-2 000 euroa. Maaperätutkimuksella selvitetään maaperän ominaisuuksia: rakenne, kantavuus, pohjaveden taso, mahdollinen pilaantuneisuus ja radonpitoisuus.

Löydä tekijä maaperän tutkimukseen

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailmassa tavoitat alueesi ammattilaiset nopeasti ja helposti.

Maaperätutkimuksia tehdään muun muuassa talokauppojen yhteydessä.

Listasimme alle Urakkamaailman kautta toteutuneiden maaperätutkimusten hintoja. Hinnat antavat suuntaa oman tonttisi maaperätutkimukseen, mutta tarkan arvion saat vain jättämällä remontti-ilmoituksen. Lisätietoja tutkimuksesta saat klikkaamalla työn otsikkoa.

Maaperätutkimus turvaa talonrakennusta ja talokauppoja

Kiinnostus maaperätutkimusten teettämiseen on kasvanut selvästi. Omakotitalon rakentamista tai ostoa suunnittelevat ovat entistä tietoisempia maaperän ominaisuuksiin ja laatuun liittyvistä kysymyksistä. Tavanomainen maaperätutkimus, joita kutsutaan rakennushankkeiden yhteydessä myös pohjatutkimuksiksi, kustantaa yleensä 1 000–2 000 euroa. Sijoitus on pieni verrattuna omakotitalon kauppahintaan tai rakentamiskustannuksiin, jotka nousevat tyypillisesti noin 300 000 euroon.

Monet kunnat teettävät maaperätutkimuksia kartoittaessaan rakentamiseen parhaiten soveltuvia alueita osana kaavoitustyötä. Kiinnostavan alueen maaperätietoja voi tiedustella kyseisen kunnan rakennusvalvonnasta. Tuloksiin kannattaa kuitenkin suhtautua suuntaa-antavina, eikä niiden tarkkuus yleensä riitä yksittäisen rakennuskohteen pohjasuunnitteluun. Maaperän ominaisuudet saattavat muuttua merkittävästi lyhyelläkin välimatkalla.

Kilpailuta maaperätutkimus

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Talo lepää perustuksiensa varassa

Omakotitalon rakennuttajalle maaperätutkimuksen teettäminen on yksi ensimmäisistä käytännön selvitystöistä (lue lisää omakotitalon rakennuttamisesta). Tiettyjä poikkeuksia, kuten selkeitä kallio- ja moreenitontteja lukuun ottamatta, pinnallinen tarkastelu ei anna luotettavaa tietoa maaperästä. Syvemmällä voi olla kerrostumia, joiden ominaisuudet poikkeavat huomattavasti pintamaan ominaisuuksista. Nykyään moni teettää maaperätutkimuksen jo ennen tonttikauppoja, sillä talon perustamistapa vaikuttaa merkittävästi hankkeen hintaan. Esimerkiksi savimaan paaluttaminen on kallista – mutta toki mahdollista.

Käytännössä rakennusluvan saaminen edellyttää lähes aina pohjatutkimusta, jossa selvitetään muun muassa tontin maaperän rakenne ja kantavuus sekä pohjaveden taso. Kun rakennuspaikan ominaisuudet ovat tiedossa, rakennuttaja pystyy valitsemaan sopivimman ja riittävän vakaan perustamistavan.

Esimerkiksi maaperän painuminen voi tuhota talon, mikäli seikkaa ei ole huomioitu perustamisratkaisuissa. Kantavuuden lisäksi perustusten suunnitteluun vaikuttaa muun muassa routivuus, joka määrittää routasuojauksen tason tai perustamissyvyyden. Mahdolliset virheet perustamisessa ovat usein perustavanlaatuisia: hyvin kalliita tai jopa mahdottomia korjata.

Maaperän tutkiminen

Yhä useampi haluaa teettää maaperätutkimuksen myös talokauppojen yhteydessä. Omakotitalot, joissa on tai on ollut öljylämmitys, ovat riskiryhmää maaperän pilaantumisessa. Tavallisin syy pientalotontin pilaantumiselle on öljysäiliön vuoto, joka on voinut jatkua vuosia huomaamatta.

Riskiryhmään kuuluvat myös muun muassa entiset kyläkaupat, joista on jaeltu polttoainetta, sekä teollisuustontit ja niiden lähialueet. Mikäli maaperän pilaantuneisuus selviää jälkikäteen, edessä voi olla todella kallis operaatio, jonka onnistumisesta ei ole varmuutta. Pahimmillaan esimerkiksi omakotitalon alle vuotanut lämmitysöljy voi tuoda rakennukselle purkutuomion.

Tontti tutuksi pohjia myöten

Tyypillisessä omakotitalotontin pohjatutkimuksessa maahan kairataan useita reikiä aina kantavaan maakerrokseen saakka. Tutkimuksessa selvitetään maaperän kantavuus, kerrostumien koostumus, pohjaveden taso, maaperän kosteusolosuhteet, radonpitoisuus ja mahdollinen pilaantuneisuus. Suomessa käytetään eniten moottorisoitua painokairausta, mutta tontin ominaislaatu voi puoltaa myös muunlaista kairaustapaa. Tavanomaisesta pohjatutkimuksesta ei pitäisi jäädä merkittäviä jälkiä tontille. Näpsäkkä telavaunu ei yleensä vahingoita edes nurmikkoa. Katso siirtonurmen asennushintoja.

Pohjatutkimuksen yhteydessä tehdään usein myös tontin kartoitus ja vaaitus. Selvitykset voi toki teettää erikseenkin, mutta yleensä on luontevinta – ja edullisinta – hoitaa koko paketti kerralla. Kartoittamalla luodaan topografia, jossa näkyvät maanpinnan muodot, isot kivet ja puut, mahdolliset rakenteet ja vesiputket sekä pintamaalajien vaihtelu, tontin rajat ja ojat.

Vaaituksessa tutkitaan rakennusalueen korkeusolosuhteet. Luotettavan tuloksen saamiseksi korkeuskäyriä on mitattava riittävän tiheästi, esimerkiksi puolen metrin välein. Rakennussuunnittelija tarvitsee tietoa tulevan rakennuksen korkeusaseman määrittämiseksi.

Pätevät ammattilaiset ovat kysyttyjä

Laadukkaan maaperätutkimuksen tekeminen vaatii vankkaa ammattitaitoa. Kilpailutuksessa kannattaa hinnan lisäksi huomioida yrityksen referenssit. Esimerkiksi maalajien vaihtuessa tiuhaan kairaustyön toteuttajan kokemus ja tulkintataito vaikuttavat merkittävästi tulosten luotettavuuteen.

Tavoita alueesi ammattilaiset

Pyydä tarjouksia

Kaikki Urakkamaailman kautta solmittuja sopimuksia suojaa Urakkamaailman remonttiturva.

Hyvässä tarjouspyynnössä on yksilöity kaikki pohjatutkimukseen liittyvät, rakennuslupaa varten tarvittavat asiakirjat. Tavallisia rakennusvalvonnalle toimitettavia asiakirjoja ovat esimerkiksi pintavaaituskartta, kairausdiagrammit sekä perustamistapalausunto, joka sisältää tiedot maaperän kantavuudesta sekä suosituksen sopivasta perustamistavasta.

Maaperätutkimuksen voi teettää kaikkina vuodenaikoina, mutta osa yrityksistä pitää pakkasrajana noin 15 astetta. Sitä kylmemmissä olosuhteissa laitteistot rikkoutuvat helpommin. Kevätkesän rakennussesongin aikaan päteviä tekijöitä voi olla vaikea löytää lyhyellä varoitusajalla. Kilpailutus kannattaakin tehdä hyvissä ajoin, jottei oma taloprojekti viivästy puuttuvien asiakirjojen vuoksi.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi