Uusi kohde!

Väliseinän rakennus, Järvenpää

17 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Braho Remontointi, Helsinki

48 minuuttia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Salo

41 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Lattian hionta ja maalaus, Lahti

20 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Aalter Oy, Hollola

48 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Öljysäiliön tarkastus, Turku

22 minuuttia sitten

×
Päivitetty 01.12.2023

Elementtisaumaus - Työvaiheet ja hinta

Elementtisaumaus on tärkeä osa julkisivun ja kiinteistön toimintakuntoa. Tutustu alta elementtisaumauksen hyötyihin, työvaiheisiin ja uusimiseen.


Hyvälaatuinen elementtisaumaus auttaa ylläpitämään rakennuksen sisäosat ja lämpöeristeet kuivina. Saumaus ja tiivistys parantavat kiinteistön energiatehokkuutta, pidentävät kiinteistön ikää sekä nostavat sen arvoa.

Vaikka elementtisaumaus on vain alle kaksi prosenttia koko julkisivun pinta-alasta, ei sen tärkeyttä voi liikaa korostaa. Ilman joustavaa ja säännöllisesti huollettua saumausta kärsii koko rakennus.

Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että rakennuksen kunto tarkastetaan säännöllisesti vuosittain. Mikäli saumamassojen irtoamista havaitaan, asiasta tulisi ilmoittaa välittömästi taloyhtiön hallitukselle sekä ottaa yhteyttä alan asiantuntijaan.

Löydä tekijä elementtisaumauksen uusimiseen

Aloita remontti tästä

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Elementtisaumojen uusiminen

Saumojen käyttöikä vaihtelee noin 10 ja 20 vuoden välillä ja huoltokorjaukset tulevat ajankohtaiseksi kaikkiin elementtirakennuksiin aika ajoin.

Elementtisauman ikääntyessä se alkaa menettää joustavuutta ja halkeilla sääolojen vaikutuksesta. Tällöin vesi ja kosteus pääsevät aiheuttamaan vaurioita rakenteisiin. Saumausmassan irrotessa tai halkeillessa elementin pinnasta osittain tai kokonaan sade- ja sulamisvedet pääsevät rakennuksen sisäosiin. Tämä voi aiheuttaa vesivahinkoja, kosteus- ja sisäilmaongelmia sekä betonivaurioita. Kosteat rakenteet ja avoimet saumat heikentävät myös rakennuksen energiatehokkuutta.

Elementtisaumojen uusiminen tulee ajatella huoltotoimenpiteenä. Monesti yritykset tekevät elementtisaumojen kuntokartoituksen ilmaiseksi. Mikäli vesivuoto on jo tapahtunut, voi olla järkevää korjata se ensin paikallisesti ja sen jälkeen suunnitella uusintasaumaustyö.

tiiliseinän elementtisaumaus

Elementtisaumojen elinikä riippuu sääolojen ja rakennuksen sijainnin lisäksi saumaustyön laadusta sekä käytetyistä materiaaleista. Mikäli rakennus on iäkkäämpi, sille kannattaa suorittaa koko rakennuksen kattava kuntotutkimus ennen saumojen uusimisprojektia. Uusintasaumaus kannattaa suorittaa vain, mikäli rappaus ja elementit ovat edelleen hyvässä kunnossa.

Saumojen uusiminen on kevyt huoltotoimenpide ja asukkaille siitä ei koidu juurikaan haittaa. Kerrostalon saumojen uusintatyö vie keskimäärin n. 1–2 kuukautta talon koosta ja sijainnista riippuen.  

Elementtisaumaus hinta

Elementtisaumauksen hintaan vaikuttavat muun muassa saumojen lukumäärä, pituus, käytetty materiaali ja tekniikka. Myös kohteen sijainti ja vanhan saumauksen laatu voivat vaikuttaa hintaan. Elementtisaumauksen hinta vaihtelee keskimäärin n. 1 000 ja 12 000 euron välillä.

Alla olevasta taulukosta löydät hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista, oikeista elementtisaumaukseen liittyvistä töistä. Linkkiä klikkaamalla löydät lisätietoja kyseisen urakan yksityiskohdista.

Kilpailuta elementtisaumaus

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on helppoa ja nopeaa.

Elementtisaumausmassa

Betonielementti elää vuodenaikojen ja lämpötilojen mukaan. Hyvälaatuinen elementtisaumausmassa kestää elementin puristus- ja venymisliikettä rikkoontumatta vaativimmissakin sääolosuhteissa kuten kuumuudessa, pakkasissa ja kosteudessa.

Saumausmassat jaotellaan kolmeen eri ryhmään sideainekoostumuksensa mukaan: elastiset, elastoplastiset ja plastiset massat. 

Elastinen massa on yleisimmin käytetty massatyyppi. Se sopii sekä ulko- että sisäsaumauksiin ja kestää hyvin lämpöliikettä ja kulutusta.

Elastoplastinen massa on tarkoitettu sisätiloihin, vähäliikkeisiin ja ääntä eristäviin saumoihin. Massaa voi käyttää myös pientä täyttöä vaativiin saumauksiin.

Plastinen massa ei ole joustava massa. Liikkeen tapahtuessa sen muotoon syntyy palautumattomia muodonmuutoksia.

Elementtisaumaus työvaiheet

  1. Elementtisaumojen uusiminen aloitetaan vanhan saumausmassan poistamisella mekaanisesti. Samalla poistetaan vanhat pohjanauhat, tuuletuskotelot ja putket. Tartuntapinta tulee hioa huolellisesti ja irtopöly puhdistaa pinnoilta. Mikäli elementtisaumat ovat liian kapeat, ne avarretaan huomioiden elementtien reunaterästen suojabetonipaksuus. Jos betonissa on jonkinlaisia vaurioita, ne korjataan ennen saumausta.
  2. Rakennuksen eristeet tarkistetaan ja tarvittaessa eristevillaa voidaan lisätä tarpeen mukaan. Jos saumaan on laitettu liian paljon villaa, ilma ei pääse kiertämään rakenteissa. Pohjanauha sekä tuuletuskotelo tai -putki asennetaan saumojen risteyskohtiin. Vaakasaumassa se lisätään elementin keskelle. Mikäli elementti on pitkä, tuuletusputkien väli ei saa kasvaa yli kahden metrin.
  3. Puhdistetut, pölyttömät ja kuivat tartuntapinnat käsitellään pohjustusaineella eli primerillä. Kun pohjuste on kuivanut, saumaan laitetaan saumausmassa. Massa viimeistellään siistiksi ja tiiviiksi lastalla. Uusi elementtisauma on välittömästi vesi- ja ilmatiivis asennuksen jälkeen.

Kilpailuta elementtisaumauksen ammattilainen

Suomen sääolot vaativat saumausmateriaalilta erityistä kestävyyttä ja hyvää laatua. Saumauksen tulee suorittaa ammattilainen, joka osaa valita oikeanlaiset materiaalit ja massan kohteen mukaisesti. Tilatessasi saumaustyötä varmista aina, että työn suorittaa kokenut ammattilainen.

Urakkamaailmassa kilpailutat tekijän nopeasti ja helposti. Ennen tekijän valintaa pääset tutustumaan yrityksen tietoihin sekä lukemaan aiempien käyttäjien jättämiä arvosteluita. Remontti-ilmoituksen jättäminen ei sido remontin tilaamiseen.

Aloita onnistunut remontti

Pyydä tarjouksia remonttiisi

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi