Uusi kohde!

Omakotitalon purku, Espoo

15 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kattokeskus Länsi-Uusimaa Oy, Koisjärvi

1 tunti sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Espoo

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneen lattialämmityksen termostaa..., Espoo

20 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Braho Remontointi, Helsinki

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Väliseinän rakennus, Järvenpää

1 tunti sitten

×
Päivitetty 21.12.2023

Energiasaneeraus, kuinka parantaa energiatehokkuutta kiinteistöissä?

energiasaneeraus, aurinkoenergia, maalämpö

Mitä energiasanaarauksessa on hyvä ottaa huomioon ja mitä vaihtoehtoja on olemassa?

Energiasaneeraus käsittää laajasti eri toimenpiteitä, joilla parantaa energiatehokkuutta. Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin ainoastaan kiinteistön lämmitysteknisiin ratkaisuihin. Muista kotitalousvähennys, joka antaa huomattavan verollisen edun myös näihin remontteihin.

Tiesitkö? Vuosina 2022 - 2027 öljylämmityksestä luopumisesta on mahdollista saada korotettua kotitalousvähennystä.

Maalämpö

Maalämpö on toimiva ratkaisu varsinkin isommissa kiinteistöissä, joissa energiankulutus on suurta. Suuremman kiinteistön energiasaneerauksessa sijoituksen takaisinmaksuajat voivat olla jopa keskimäärin vain noin 4-5 vuotta. Pientaloissa maalämmön takaisinmaksuaika voi olla noin 7v, jonka jälkeen kaikki on kotiinpäin. Selvää säästöä siis.

Maalämpöjärjestelmien hankinnassa kannattaa olla tarkkana millaista pakettia ollaan hankkimassa, eli onko kyseessä täysiteho vai osateho mitoituksella. Nämä voivat olla maallikolle vaikea asia mieltää, niinpä asiaan kannattaa paneutua hyvin, ennen lopullista päätöstä.

Myös keruupiirin syvyyteen kannattaa kiinnittää huomiota, että sitä ei mitoiteta liian tiukille, jolloin maalämpökaivo voi ehtyä liian pienen koonsa vuoksi, eikä maaperästä saada tarvittavaa määrää energiaa. Tällöin on sähkö taas ainoa tapa lämmityksen hoitamiseen.

Aloita onnistunut energiaremontti

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Ilma- ja vesilämmitteiset järjestelmät

Ilma- ja vesijärjestelmät ovat kovaa vauhtia tulossa maalämmön rinnalle. Näissä ratkaisuissa suhteellisen kalliin energiakaivon hinta jää pois, maalämpöön verrattuna ja energia otetaan ilmasta.

Toki nämä eivät vastaa maalämpöä kovilla pakkasilla, mutta ovat taas lauheammilla ilmoilla hyötysuhteeltaan maalämpöä parempia. Toisinsanoen järjestelmällä voidaan päästä noin 40-60%:n säästöihin, ja jos ilmasto lämpenee edelleen niin, että talvet ovat meilläkin melko lauhoja, tämä on todella varteenotettava vaihtoehto.

Laitekohtaiset erot ovat kylläkin todella isoja, joten tähänkin asiaan kannattaa panostaa. Parhaat laitteet toimivat vielä -20 asteeseen suhteellisen hyvällä hyötysuhteella!

Aurinkoenergia

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat lähivuosina muuttuneet aiempaa edullisimmiksi, mistä johtuen niiden suosio on ollut rajussa kasvussa. Kiinnostusta aurinkopaneelien asennukseen on lisännyt entisestään sähkön hintojen epävarmuus.

Aurinkoenergia on lähes ilmaista energiaa sen jälkeen, kun laitteisto on asennettu. Aurinkoenergia on esimerkiksi käyttöveden lämmityksessä kesällä verraton järjestelmä. Järjestelmällä voidaan kattaa myös muita energiatarpeita silloin kun auringosta saatava energiamäärä on suuri. Järjestelmä vaatii vain suurehkon varaajan, jonne energian voi varastoida silloin, kun sitä on tarjolla.

Aurinkoenergiaan panostaminen on todella harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Suomessa on muutama kuukausi sellaista aikaa jolloin aurinkolämpö ei juurikaan tuota, mutta muuna aikana se toimii loistavasti.

Lämmöntalteenotto järjestelmät (LTO)

Varsinkin isoimmissa kiinteistöissä, kuten esimerkiksi kerrostaloissa, LTO-järjestelmät on helppo tapa saada suuri määrä energiaa hyötykäyttöön muun muassa käyttöveden lämmittämiseen, joka muuten ilmanvaihdon kautta puhalletaan ulos.

LTO-järjestelmissä siis hyödynnetään lämmittämisen "hukkatuotetta". Vertauskuvana voidaan käyttää sitä, kuinka vaikkapa puusahoilla esimerkiksi hyödynnetään sahanpurua erinäisiin tarkoituksiin.

Öljylämmitys

Öljykattilan uusiminen on järkevä ratkaisu silloin, kun ei haluta sijoittaa suuria summia energiatehokkuuden parantamiseen. Nykyaikaiset öljykattilat ovat huomattavasti hyötysuhteeltaan parempia kuin 20v vanhat järjestelmät.

Suurempaa hyötyä hakevalle löytyy todella monia eri ratkaisuja säästöjen aikaansaamiseen.

Ilma- tai vesilämpöpumpun voi myös kytkeä kunnossa olevan öljylämmityslaiteiston rinnalle, jolloin öljyllä voidaan lämmittää esimerkiksi käyttövesi ja lämpöpumpulla hoidetaan kiinteistön lämmitys. Lämpöpumpun hyötysuhde pysyy hyvänä, koska sen ei tarvitse tuottaa energiaa täydellä teholla.

Löydä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailmasta löydät alueesi ammattilaiset nopeasti ja helposti.

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä:

Ari Mäkilä

Terra Lämpö

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi