Asbestipurku, Hyvinkää
2 tuntia sitten
Asbestipurku, Hyvinkää
2 tuntia sitten
Valorakennus oy, Mikkeli
2 tuntia sitten
Uusi sopimus luotu, Tampere
1 tunti sitten
Kylpyhuoneen suihkunurkkauksen (3-5m) si..., Turku
2 tuntia sitten
Parkettimies Oy, Kerava
4 tuntia sitten
Kylpyhuoneen oven vaihtaminen ja asunnon..., Helsinki
4 tuntia sitten
Taloyhtiöremonteissa on paljon liikkuvia osia ja useita eri osapuolia.
Kerromme tässä artikkelissa mikä on isännöitsijän rooli taloyhtiöremontin suunnittelussa ja toteutuksessa.
Remonttiin liittyvät päätökset ovat aina lähtökohtaisesti taloyhtiön ja sen hallituksen vastuulla. Isännöitsijä voi kuitenkin toimia remonttihankkeessa taloyhtiön edustajana ja isännöitsijälle voidaan ulkoistaa esimerkiksi erilaiset hallinnolliset tehtävät.
Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.
Isännöitsijä toimii yleensä siis eräänlaisena projektin hallinnan ammattilaisena, mutta roolia määrittää vahvasti se kuinka hallitusvetoisena taloyhtiöremontti halutaan toteuttaa. Joskus myös hallitus voi siis päättää hoitaa kilpailutuksen ja muut käytännön asiat itse, ilman isännöitsijän ulkoista apua.
Urakan toteutuksesta päätetään taloyhtiön hallituksen kokouksessa. Tällöin taloyhtiö voi päättää, että tietyt urakkaan liittyvät vastuut ulkoistetaan isännöitsijälle.
Kun taloyhtiö on päättänyt remontin tarpeesta, jää muun muassa urakan kilpailutus, dokumentointi ja kirjaaminen sekä urakan laskujen maksaminen, veroilmoitusten tekeminen sekä muut tarvittavat käytännön asiat yleensä isännöitsijän hoidettavaksi.
Isännöitsijällä ei ole vastuuta itse urakkasopimuksen sisällöstä tai sen toteutuksesta, sillä taloyhtiö on hyväksynyt sopimuksen ennen toteutusta. Työhön valittu urakoitsija taas on osaltaan vastuussa remontin ja sen yksityiskohtien onnistumisesta.
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.
Joissakin tilanteissa isännöitsijä voi myös toimia urakan valvojana. Tällöin isännöitsijän rooli vastuuhenkilönä kasvaa ja hänellä tulee olla asianmukaiset vastuuvakuutukset.
Taloyhtiössä toteutetaan tasaisin väliajoin niin pienempiä korjaustöitä kuin isompia remonttejakin. Mitä isommasta remonttikokonaisuudesta on kyse, sitä enemmän sen suunnittelu vaatii aikaa ja panostusta. Pienemmissä remonteissa taloyhtiö voi haluta itse hoitaa siihen liittyvät hallinnolliset tehtävät, kun taas isommassa projektissa ottaa avuksi isännöitsijän.
Yleisimpiä taloyhtiöremontteja ovat esimerkiksi:
Taloyhtiöremonteissa on monta kokkia sekoittamassa samaa pataa. Mukana on niin taloyhtiön hallitus, isännöitsijä, remonttifirma kuin kiinteistön asukkaatkin. Remontin onnistumisen edellytys on, että jokainen osapuoli on tietoinen siitä mitä ja milloin urakassa tapahtuu. Taloyhtiön roolina on tehdä tarkat suunnitelmat ja varmistaa projektin osa-alueiden delegoiminen oikeille tahoille.
Urakkamaailmassa solmittuja sopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.
Informaation tulee kulkea vaivattomasti kaikkien osapuolien välillä ja tiedottamisesta taloyhtiön asukkaille tulee tehdä tarkat suunnitelmat, jotta remontin aiheuttamat mahdolliset asumismukavuuteen vaikuttavat haitat eivät tule yllätyksenä.