Yläpohjan lisäeristys, Hyvinkää
3 tuntia sitten
Yläpohjan lisäeristys, Hyvinkää
3 tuntia sitten
URAKKAFIKSU OY, Espoo
11 tuntia sitten
Uusi sopimus luotu, Oulu
1 tunti sitten
Keittiöremontti, Helsinki
3 tuntia sitten
Kruunuremontti Oy, Espoo
13 tuntia sitten
Suihkunurkan seinien laattasaumojen uusi..., Helsinki
4 tuntia sitten
-Erilaisten rappausten toteutuneisiin hintoihin
-Mitä kannattaa ottaa huomioon julksiviurappauksessa
-Mitä erilaisia rappausvaihtoehtoja on olemassa
Keskikokoisen omakotitalon ulkoseinien rappaus maksaa keskimäärin n. 2 500 - 6 000 euroa. Työn hintaan vaikuttaa kuitenkin muun muassa rapattavan alueen pinta-ala sekä vaadittavien pohjatöiden määrä.
Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.
Listasimme alla hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista julkisivurappauksista. Hinnat antavat hyvin suuntaa omalle remontillesi, mutta tarkan arvion saat vain pyytämällä useamman tarjouksen.
Rapattu julkisivu löytyy tyypillisesti kivi-, harkko- tai tiilitalosta. Hyvin toteutettu rappaus kestää vuosikymmeniä, mutta kun julkisivu alkaa osoittaa selviä kulumisen merkkejä, on aika harkita kunnostusta. Rapistunut julkisivu ei ole silmänilo ja se altistaa talon rakenteet kosteusvaurioille.
Julkisivuremontin suunnittelu kannattaa aloittaa kunnan rakennusvirastosta, etenkin jos tarkoitus on muuttaa talon ulkonäköä. Alueen kaavassa on saatettu määritellä sallitut julkisivumateriaalit ja värit. Lisäksi julkisivuremontti edellyttää vähintäänkin toimenpideluvan hakemista.
Ulkoseinän rakenne ja rappauksen kunto määrittävät sopivan kunnostusmenetelmän, minkä vuoksi ensimmäiseksi on selvitettävä nykytila. Kuntokartoituksessa käydään läpi muun muassa rappauksen tyyppi, lujuus ja vauriot sekä alustan rakenne ja kunto. Kunnostusmenetelmän valintaan saattavat vaikuttaa myös aiemmat pintakäsittelyt.
Kaikkia Urakkamaailmassa solmittuja sopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.
Mikäli rappaus on kulunut ennen aikojaan, on tärkeä selvittää vaurioiden juurisyyt. Jos vesi on jättänyt seinään valumajälkiä, pidemmät räystäät voivat ratkaista ongelman. Kunnostettu julkisivu säilyy hyvänä pitkään, kun tarvittavat korjaukset tehdään remontin yhteydessä.
Rapatun julkisivun kunnostamiseen on monia vaihtoehtoja. Toisinaan pinnoitus riittää nostamaan talon uuteen kukoistukseen, kun taas toisinaan koko rappaus kannattaa uusia. Maalaamalla tai uudella pintalaastilla voi kunnostaa esimerkiksi läikikkään julkisivun, mikäli vauriot ovat vain pinnallisia tai esteettisiä. Uusi pinnoite antaa talolle hyvän suojan ja arvokkaan ulkonäön jopa vuosikymmeneksi.
Pinnoitteella on rapautumista hidastava vaikutus: se hylkii vettä ja likaa. Maalia tai pintalaastia valitessa on kuitenkin oltava tarkkana. Pinnoite ei saa muodostaa liian tiivistä kalvoa, sillä huonosti hengittävä julkisivu voi aiheuttaa kosteusvaurioita. Pohjarappauksen lujuus ja vesihöyrynläpäisevyys määrittävät, millaiset tuotteet sopivat pintakäsittelyyn. Huomiota kannattaa kiinnittää myös maalien ja laastien pakkaskestävyyteen.
Paikkakorjaus ja pinnoitus toimivat parhaiten silloin, kun rappausta on varissut alas sieltä täältä. Julkisivun rapautuminen alkaa yleensä sateelle ja/tai auringolle alttiimmalta seinältä, nurkista sekä ikkunoiden ja räystäiden tuntumasta. Eräänlainen nyrkkisääntö on, että jos rappauksen pinta-alasta alle neljännes on vaurioitunut, paikkakorjaus on vielä mahdollinen. Se tosin edellyttää, että vanha rappaus on muilta osin tukevasti kiinni alustassaan.
Paikkakorjauksessa vaurioitunut rappaus poistetaan suorakulmaisesti ehjään pintaan saakka.
Paikkarappaukseen käytettävän laastin on vastattava alkuperäistä koostumusta: liian kovan laastin käyttäminen on yleinen virhe. Paikkarappaukset olisi hyvä tehdä alkukesällä, koska niiden on annettava kuivua noin 1–2 kuukautta ennen julkisivun pinnoitusta.
Huonokuntoista julkisivurappausta ei kannattaa kunnostaa, sillä hauraalle pohjalle tehty pinnoitus tai paikkakorjaus jää lyhytikäiseksi. On parempi purkaa vanha rappaus pois, korjata rappausalustan mahdolliset vauriot ja rapata julkisivu uudelleen.
Jos talon julkisivu on menossa uusiksi, on hyvä hetki harkita lisäeristyksen tarvetta. Talon seinärakenteen ominaisuuksiin, kuten hengittävyyteen, kannattaa perehtyä hyvin, jotta voi punnita eri vaihtoehtojen hyödyt ja riskit. Väärä tai väärin asennettu julkisivu- tai eristemateriaali voi pahimmassa tapauksessa pilata talon. Oikein toteutettu lisäeristys puolestaan parantaa asumismukavuutta ja laskee lämmityskuluja.
Vanhan rappauksen purkamiselle ja uusimiselle on myös vaihtoehto. Saksassa eristerappausta on käytetty kivitaloissa vuosikymmeniä, mutta Ruotsissa menetelmän soveltaminen puurunkoisiin taloihin aiheutti kosteusvauriokriisin. Eristerappauksessa asennetaan suoraan vanhan rappauksen päälle eriste, kuten mineraalivilla, jonka pintaan uusi rappaus tehdään. Suomessa eristerappaus on yleistynyt viime vuosina, ja moni valitsee sen helpon lisäeristyksen vuoksi.
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.
Kivi- ja harkkotalojen julkisivut rapataan tyypillisesti kolmikerrosrappauksella. Tartunta-, täyttö- ja pintarappauskerros tehdään yhteensopivilla kalkki- tai kalkkisementtilaasteilla. Paksu rakenne tarvitsee tuekseen rappausverkon, ja kerrosten kuuluu heiketä pintaa kohden.
Rapatun julkisivun ulkonäköä rajoittavat vain mielikuvitus ja rakennusmääräykset. Värivalikoima on käytännössä rajaton. Värin saa aikaan maalipinnoite, värillinen pintalaasti tai laastissa olevan kiviaineksen esiinpesu. Lisäksi rappauksen struktuuri antaa talolle ilmettä. Julkisivu voi olla sileä, roiskepintainen, eläväisen karkea, käsintyöstetty tai näiden yhdistelmä. Pintarappauksen voi viimeistellä vaikkapa hiertimellä, kammalla, telalla, harjalla tai naulalaudalla.