Astianpesukoneen asennus, Tampere
3 tuntia sitten
Astianpesukoneen asennus, Tampere
3 tuntia sitten
Finn Mode - Construction, Lahti
6 tuntia sitten
Uusi sopimus luotu, Kaarina
59 minuuttia sitten
Viemärin tyhjennys, Tampere
4 tuntia sitten
VL Valvonta ja Rakennus, Nurmijärvi
7 tuntia sitten
Asbestipurku, muovimatto, Tampere
7 tuntia sitten
Kuntotarkastus on yleistynyt kiinteistökauppojen kylkiäisenä selkeästi, mutta samalla kuntotarkastuksista on olemassa paljon väärinkäsityksiä.
Pyrimme tässä artikkelissa käymään läpi yleisimpiä väärinkäsityksiä ja kuntotarkastuksen hyviä sekä huonoja puolia, jotta voisit tehdä parempia päätöksiä ja ymmärtää kuntotarkastusten antaman suojan (tai sen puutteen), olit sitten ostaja tai myyjä.
Periaatteessa kuka tahansa voi tehdä kuntotarkastuksen, sillä kuntotarkastajille ei ole olemassa laissa säädettyjä pätevyysvaatimuksia. Tästä syystä onkin tärkeää, että kuntotarkastajan valinta tehdään huolella. Miten sitten tietää onko kuntotarkastaja pätevä?
Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää rakennusalan ammattilainen.
Yksi vaihtoehto on varmistaa, että tarkastajalta löytyy alan asiantuntijajärjestöjen yhdessä muodostaman FISE:n henkilöpätevyysjärjestelmästä merkintä AKK, joka viittaa FISE:n myöntämään asuntokaupan kuntotarkastajan pätevyyteen.
Jos kuntotarkastus on sinulle ajankohtainen, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja kerromme lisää.
Myyjä voi tehdä kuntotarkastuksen jo silloin, kun asuntoa ollaan laittamassa myyntiin, mutta usein kannattaa odottaa, että ostajaehdokas löytyy sillä voi olla, että toteatte yhdessä, että tarkastus ei ole tarpeen.
Kuntotarkastus kannattaa tehdä kummankin osapuolen läsnä ollessa, joka on omiaan lisäämään prosessin läpinäkyvyyttä.
Toisaalta jos myyjällä ei ole hyvää käsitystä asunnon teknisistä ratkaisuista, tai rakentamis- ja remontointihistoriasta, voi tarkastuksen tekeminen heti alussa auttaa ymmärtämään asunnon heikkoudet ja vahvuudet sekä riskit, kun niihin voidaan vielä vaikuttaa.
Kun kuntotarkastus tilataan, tulee myyjän kertoa ensihaastattelussa kaikki asunnon kuntoon liittyvä totuudenmukaisesti.
Kirjallinen selvitys kuntotarkastuksesta tulisi luovuttaa hyvissä ajoin ennen lopullista kaupantekoa. Riitatapauksissa osapuolten saamia tietoja arvioidaan ensisijaisesti kirjallisen raportin pohjalta.
On tärkeää ymmärtää, että "kuntotarkastettu" ei tarkoita, että asunnossa tai kiinteistössä ei ole vikoja. Kuntotarkastus tehdään tyypillisesti aistinvaraisesti eikä rakenteita pureta tai niistä oteta näytteitä. Näin ollen, piilossa olevat viat ja virheet saattavat jäädä piiloon.
Esimerkiksi kylpyhuoneiden kosteusmittaukset tehdään seinien ja lattioiden pinnalta jolloin mahdollisesti pintojen alaiset kosteusvauriot jäävät helposti havaitsematta. Kuntotarkastukset ottavat siis useimmiten vain kantaa rakennustekniseen laatuun eikä kosteus- tai homevaurioihin, vaikka ne ovat suurin syy asuntokauppariitoihin.
Kuntotarkastus antaa kuitenkin paljon tietoa asunnon ikääntymisestä ja mahdollisista puutteista ja korjaustarpeista sekä kertoo rakennuksen yksilöllisistä riskeistä ja virheistä.
Jos olet myymässä asuntoasi/kiinteistöäsi, muistathan, että kiinteistölläsi täytyy olla voimassa oleva energiatodistus.
Kuntotarkastuksen hinta vaihtelee yleensä 300 - 1 000 euron välillä, riippuen tarkastuksenlaajuudesta. Lisäkustannuksia voi tulla esimerkiksi materiaalinäytteistä tai laboratoriotutkimuksista. 90 neliön omakotitalon kuntotarkastus maksaa yleensä noin 400-700 euroa.
HINTAESIMERKKI
Erillistalon kuntotarkastus, Espoo
Toteutunut hinta: 434 €
Urakkamaailman käyttäjä löysi kauttamme kuntotarkastajan 92 m2 kokoiselle erillistalolle. Tarkastus haluttiin suorittaa, sillä taloa oltiin laittamassa myyntiin. Lue lisää...
Kuntotarkastus ei poista myyjän vastuuta kaupanteon jälkeen ilmenneistä ongelmista. Toisaalta jos vika on kirjattu kuntotarkastajan raporttiin, niin tietämättömyyteen on vaikea vedota.
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.
Kuntotarkastus pitää huolen siitä, että kiinteistön vauriot tai puutteet havaitaan ajoissa. Tasaisin väliajoin suoritettu tarkastus auttaa reagoimaan nopeasti ja säästämään kustannuksissa.
Kiinteistöä myytäessä on tärkeää, että kuntotarkastus ei ole liian vanha. Esimerkiksi vuosi sitten teetetty tarkastus ei ole enää ajankohtainen ja siihen on syytä tehdä vähintäänkin täydentävä selvitys, jotta saadaan selvitettyä mahdollisesti tapahtuneet muutokset rakenteissa.
Kuntotarkastus taloyhtiössä koskee useimmiten yksittäisen vaurion tai ongelmakohdan selvittämistä. Joskus tarkastuksen yhteydessä joudutaan avaamaan rakenteita, mutta esimerkiksi kosteuskartoitus voi hoitua pintamittarin avulla.
Laajemman kuntoarvion pohjalta taloyhtiölle voidaan laatia PTS-ehdotus, joka kertoo tulevista tarvittavista korjaustoimenpiteistä sisältäen aika- sekä hinta-arviot.
Osaavan ammattilaisen ja parhaan hinnan varmistat kilpailuttamalla kuntotarkastuksen. Urakkamaailmassa tavoitat helposti alueesi asiantuntijat. Muista, että halvin ei välttämättä aina ole paras, vaan tarkastuksessa on tärkeää panostaa laatuun, jotta isommilta ongelmilta vältytään. Huonosti tehty kartoitus voi käydä lopulta kalliimmaksi.