Uusi kohde!

Keittiö remontti, Vantaa

55 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Maalauspalvelut J.Monten Oy, Helsinki

1 tunti sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Kaarina

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

WC pöntön tiivisteen vaihto, Espoo

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Smart Renovation Oy, Helsinki

11 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Aurinkopanelitasennettuna, Sampu

2 tuntia sitten

×

KUINKA KOTI RAKENNETAAN: OMAKOTITALON RAKENNUSVAIHE, OSA 4/4

Omakotitalon rakennusvaihe Kuva: Maanhonka Hirsitalot

Omakotitalon rakennusvaiheen alkaessa merkittävimmät ratkaisut on jo tehty, mutta onnistunut lopputulos edellyttää jatkuvaa päätöksentekoa pienemmissä kysymyksissä.

Rakennuttajan onkin syytä olla kartalla talohankkeen etenemisestä ja työmaan tapahtumista, vaikka oman työn osuus olisi nolla, työvoima ammattitaitoista ja työmaalle olisi palkattu ulkopuolinen valvoja valvomaan rakennuttajan etua. Omakotitalon rakentaminen voidaan jakaa 25 työvaiheeseen, ja työmaalla kannattaa käydä vähintäänkin kunkin niistä valmistuessa.

Tavanomaisen omakotitalon rakentamiseen kannattaa varata 8–12 kuukautta. Rakentamisen saa aloittaa, kun kunnan rakennusvalvonta on hyväksynyt talohankkeen avainammattilaiset, rakennuslupa on lainvoimainen ja aloituskokous pidetty.

Kokouksessa rakennusvalvonta, rakennuttajan palkkaama valvoja tai muu edustaja, vastaava työnjohtaja ja pääsuunnittelija sopivat käytännön asioista sekä laadunvalvonnasta ja vastuista. Kunnan rakennustarkastaja tekee työmaalla rakennusluvassa määritellyt tarkastukset, kuten rakenne-, pohja- ja lvi-katselmukset. Koska rakennusvalvonta tarkistaa vain muutamia olennaisia työvaiheita, tarkastusten läpäiseminen ei vielä ole tae laadukkaasta rakentamisesta.

Laadunvalvonta on paras vakuutus

Rakennusvalvonta voi vaatia rakennuttajalta valvontasuunnitelman, johon on listattu työmaalla tehtävät valvontatoimenpiteet sekä niiden suorittajat. Suunnitelma tosin kannattaa tehdä joka tapauksessa. Yleensä rakennuttaja laatii suunnitelman joko valvojan tai vastaavat työnjohtajan kanssa. Maallikon kannattaa perehtyä rakentamisen laadunvalvontaan, sillä oman kodin rakennuttaminen on useimmiten elämän suurin taloudellinen sitoumus.


HUOM. Voit kilpailuttaa kaikki rakennusvaiheet Urakkamaailman kautta ja säästää rahaa jopa 30%!

Kilpailuta eri urakat Urakkamaailmassa

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän urakkaan kuin urakkaan. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.


Lisäksi rakennuttajalla on lain mukaan huolehtimisvelvollisuus, mikä tarkoittaa vastuuta kelvollisesta rakentamisesta.

Käytännössä rakennuttaja täyttää velvollisuutensa ostamalla ammattilaisilta tarvittavat suunnittelu-, toteutus- ja valvontapalvelut. Talohankkeen turvaamisessa luotettava valvoja tai työnjohtaja-valvoja on kullanarvoinen.

Talotyömaalla jokainen työvaihe linkittyy seuraaviin, ja siksi oikea-aikainen laadunvalvonta on tärkeää. Huolellinen laadunvalvonta edellyttää, että valvoja tarkistaa kaikki keskeiset työvaiheet, mikä tarkoittaa esimerkiksi perustamisvaiheessa päivittäisiä työmaakäyntejä. Kevyemmissä työvaiheissa riittävä käyntimäärä saattaa olla kerran pari viikossa. Eräiden arvioiden mukaan asianmukainen valvonta vaatii rakennusvaiheen alussa noin 10 viikkotuntia, mutta myöhemmin 2–4 tuntia viikossa voi riittää.

Rakennusaikana virheiden korjaaminen on helpompaa kuin mahdollisesti vuosien kuluttua löytyvien vaurioiden paikkailu. Vastuukysymyksetkin ovat selkeämpiä. Valvojan työnkuvaan kuuluvat tyypillisesti työsuoritusten, työmenetelmien ja materiaalien tarkistaminen ja hyväksyminen. Osaava valvoja havainnoi myös riskejä, esimerkiksi materiaalien varastoinnissa, ja voi ennaltaehkäistä vahinkoja.

Valvojan palkkaaminen työmaalle ei vähennä urakoitsijan vastuuta työnsä laadusta. Mikäli myöhemmin paljastuu rakennusvirhe, joka on jäänyt valvojalta huomaamatta, urakoitsija vastaa siitä tavalliseen tapaan. Urakoitsijan vastuu törkeän laiminlyönnin aiheuttamasta virheestä kestää 10 vuotta. Vähäisempien puutteiden takuukorjausaika on kaksi vuotta.

Maarakennustöistä muuttopäivään

Hyvin valmistellussa talohankkeessa tarvittavat ammattilaiset ja materiaalit saapuvat työmaalle ajallaan, työt hoituvat sovitusti ja hanke etenee aikataulussa. Talon rakentaminen alkaa maarakennustöillä, joihin lukeutuvat mm. kallistukset, salaojat ja putkityöt. Seuraavaksi talo saa perustukset, joiden päälle nousevat ala- ja välipohjarakenteet. Kantavien rakenteiden valmistuttua talo saa suojakseen vesikaton katteineen. Kun ovet ja ikkunat ovat paikoillaan, rakennusaikaisen lämmityksen voi kytkeä päälle. Rakenteita suojaavan ulkoverhoilun valmistuessa päähuomio kääntyy sisätiloihin, jossa asennetaan muun muassa lvis-järjestelmiä, kiinteitä kalusteita ja pintamateriaaleja.



HUOM. Voit kilpailuttaa kaikki rakennusvaiheet Urakkamaailman kautta ja säästää rahaa jopa 30%!

Kilpailuta eri urakat Urakkamaailmassa

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.


Säännölliset työmaakokoukset auttavat hankkeen hallinnassa. Kokouksissa käsitellään töiden edistymistä, yhteensovittamista, aikataulua sekä muutos- ja parannusehdotuksia. Kokousten kulku päätöksineen tallennetaan pöytäkirjoihin, jotka dokumentoivat osaltaan hankkeen etenemistä. Työmaapäiväkirjan pitäminen on myös suositeltavaa. Lisäksi lain mukaan talotyömaalta on löydyttävä ajantasainen tarkastusasiakirja, johon eri rakennusvaiheiden vastuuhenkilöt sekä työvaiheita tarkastaneet kirjaavat tekemänsä tarkistukset.

Työsuoritukset on tapana ottaa vastaan, eli tarkistaa ja hyväksyä, vaihe kerrallaan töiden edetessä. Kun rakennuttaja tai hänen edustajansa on hyväksynyt osakokonaisuuden, töitä voidaan jatkaa eteenpäin. Koko urakan vastaanottotarkastuksessa rakennuttaja ja urakoitsija katsastavat, onko kokonaisuus sopimusten mukainen. Mikäli huomautettavaa löytyy, osapuolet laativat puutelistan korjaustoimineen ja aikatauluineen. Osapuolet vahvistavat tarkastuspöytäkirjan allekirjoituksillaan.

Kohteen takuuaika alkaa yleensä hyväksytystä vastaanottotarkastuksesta. Yleisten sopimusehtojen mukaan rakennuttajalla on kaksi vuotta aikaa huomata mahdolliset puutteet esimerkiksi materiaaleissa tai laitteistoissa. Takuuaikana urakoitsija tekee korjaukset omalla kustannuksellaan. Noin kahden vuoden kuluttua järjestettävässä takuutarkastuksessa katsastetaan rakennuksen kuntoa ja kestävyyttä. Mahdolliset puutteet korjataan vielä takuutöinä. Lisäksi monet rakennusmateriaalien valmistajat antavat tuotteilleen pitkiä takuita: esimerkiksi vesikatteiden takuuajat voivat olla vuosikymmeniä.

Vastaanottotarkastuksessa rakennuttaja saa itselleen hankkeeseen osallistuneiden ammattilaisten kokoaman rakennuksen huoltokirjan. Huoltokirja sisältää huolto- ja käyttöohjeiden lisäksi talon huoltosuunnitelman, johon on kirjattu tarvittavat toimenpiteet, kuten ilmanvaihtosuodattamien vaihdot. Omakotitalon kunnosta vastaa aina omistaja. Mikäli talo on hyvin rakennettu, aktiivinen kunnossapito ja säännölliset tarkistukset vaalivat asumisterveyttä sekä pidentävät rakennuksen elinkaarta. Uuteen kotiin voi muuttaa, kun rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt rakennuksen loppukatselmuksessa tai osittaisessa loppukatselmuksessa. Loppukatselmus on pidettävä rakennusluvan voimassaoloaikana.



Tämä on OSA 4/4 kodin rakennuttamiseen liittyvästä artikkelikokoelmasta. Tutustu myös aiempiin OSA 1: Oman kodin rakennuttaminen alulle, OSA 2: Oman kodin suunnittelu ja OSA 3: Omakotitalon rakennusvaiheen valmistelu






Tällä sivulla kerromme

  • Mitä kuuluu omakotitalon rakennusvaiheeseen
  • Mitä eri rooleja kuuluu rakennusvaiheeseen
  • Mihin kannattaa kiinnittää huomiota rakennusvaiheessa
  • Miten varmistut, että kaikki menee suunnitelmien mukaan
  • Kuinka pitää kiinni korkeasta laadusta
  • Kuinka säästää rahaa rakennusvaiheessa


Haluatko palkata valvojan, työmaavastaavan, suunnittelijan tai muun rakennuskonsultin projektiisi?

Ota yhteys rakennuskonsulttiin





Urakkamaailman avulla löydät luotettavan urakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä




Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

rakennusvalvonta

Rakennuskonsultti

Rakennusvaiheen valmistelu

Rakennusvaiheen valmistelu

Kodin rakennuttaminen

Kodin rakennuttaminen

Kodin suunnittelu

Kodin suunnittelu

Maanrakennus hinta

Maanrakennus hinta

maalämpöpumppu vesistössä

Maalämmön hinta

Sähköremontin hinta

Sähköremontin hinta

Asfaltoinnin hinta

Asfaltoinnin hinta


Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää remontille tekijä:

4 5 7 8 1 5 8 2

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.