Jämä Maalämpöpumpun vuosihuolto, Espoo
7 sekuntia sitten
Jämä Maalämpöpumpun vuosihuolto, Espoo
7 sekuntia sitten
Etelä-Suomen Laaturemontit Oy, Helsinki
1 minuutin päästä
Uusi sopimus luotu, Järvenpää
59 minuuttia sitten
Asbestikartoitus: keittiön välitila, sei..., Espoo
3 tuntia sitten
HQ-Fix Oy, Raisio
2 tuntia sitten
Huoneen pistorasioiden vaihto maadoittam..., Pirkkala
4 tuntia sitten
Omenapuun leikkaus on osa terveen omenapuun hoitoa. Hyvinvoiva omenapuu tuottaa satoa ja on vahvaoksainen.
Omenapuun leikkaamisen tarkoituksena on pitää puun latvus ilmavana ja valoisana, mikä auttaa pidentämään puun ikää sekä parantaa hedelmien laatua.
Omenapuun leikkaus kannattaa tehdä joko kevättalvella tai loppukesästä. Leikkausta suositellaan tehtäväksi vuosittain, säännöllinen leikkaus kasvattaa omenapuulle vahvat versot ja oksat jaksavat kantaa painaviakin hedelmäsatoja.
Saat ensimmäiset tarjoukset jo keskimäärin tunnissa.
Omenapuun leikkaus keväällä on suositeltavaa tehdä, kun säät ovat hieman lämmenneet. Etelä-Suomessa leikkauksen voi suorittaa maaliskuun puolivälin ja huhtikuun alun välillä. Pohjois-Suomessa ja Keski-Suomessa sopiva leikkausaika riippuu pakkasista.
Mikäli leikkaus tehdään liian kylmällä säällä, leikkuukohdat voivat jäätyä ja oksat katketa. Hyvä muistisääntö on, että omenapuita voi leikata niin kauan, kun niiden silmut ovat lepotilassa. Jos omenapuuhun on ehtinyt kasvaa jo silmuja, puuta ei tule enää leikata. Tällöin leikkaus tulee jättää kesäkaudelle.
Omenapuun leikkaus kesällä onnistuu heinäkuun puolivälistä elokuulle saakka. Kesällä omenapuun kukkiessa ja ollessa täydessä lehdessä on helpoin arvioida, kuinka paljon puuta tulisi harventaa.
Omenapuun leikkaus syksyllä ei ole suositeltavaa. Syksyllä omenapuu valmistautuu talvilepoon ja sen kasvukausi on loppuvaiheessa. Leikkaaminen voi häiritä omenapuun luonnollista rytmiä ja altistaa sitä erilaisille taudeille, kuten sienitaudeille sekä muille vaurioille.
Omenapuuta tulisi leikata säännöllisesti. Erityisen tärkeää omenapuun leikkaaminen on puun viiden ensimmäisen kasvuvuoden aikana. Tämän jälkeen leikkaustarve vähenee. Liian harva leikkaustahti ja runsas leikkaaminen vaikuttaa sadon määrään pienentävästi. Harvoin suoritettu leikkaus kiihdyttää myös vesiversojen kasvua, joiden poistamisessa on suurempi työ seuraavana vuotena.
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.
Omenapuun leikkaaminen tehdään oksasaksia ja oksasahaa käyttäen. Tärkeää on valita omaan käteen sopivat ja istuvat leikkausvälineet. Puun korkeampien oksien leikkauksessa auttaa pidempivartiset leikkaussakset tai raivaussakset.
Omenapuun leikkaaminen tulee tehdä vain terävillä leikkuusaksilla tai sahalla, sillä puiden leikkaushaavat paranevat nopeammin, kun puuta on leikattu terävillä leikkausvälineillä.
Nuoreksi omenapuuksi lasketaan alle 10-vuotta vanhat omenapuut. Omenapuun ensimmäinen leikkaus tehdään jo yleensä taimistoilla. Nuoren omenapuun leikkaus on tärkeää, sillä se ylläpitää ja vahvistaa puun terveyttä ja kasvua.
Nuoresta omenapuusta ei saa poistaa oksia, jotka ovat paksumpia, kuin kolmannes rungon paksuudesta. Leikkaamisen kanssa tulee olla maltillinen. Jos nuorta puuta leikataan liian paljon ja usein nopean sadon toivossa, satoikään tulo viivästyy ja versokasvu kiihtyy.
Jos omenapuita leikataan säännöllisesti vuosittain, leikattavien oksien määrä ei ole suuri. Tärkeintä on pitää silmällä omenapuun kasvua ja kuntoa sekä leikata oksia harkitusti. Omenapuun oksien leikkaus tehdään poistamalla huonokuntoiset, kuolleet ja vioittuneet oksat sekä ohuet noin 1–2 cm paksuiset oksat.
Oksat kannattaa poistaa niiden ollessa vielä ohuita, sillä puu pystyy parantamaan pienet leikkuuhaavat nopeammin. Suuret leikkuuhaavat ovat helppoja kulkuväyliä lahottajasienille. Kun omenapuun oksa leikataan oikeaoppisesti, leikkauskohtaan muodostuu uutta solukkoa eli kallusta, joka sulkee leikkaushaavan. Reunat voi tasoittaa vielä puukolla, mikä nopeuttaa solukon muodostumista.
Vanhat omenapuut, jotka ovat olleet pitkään ilman huoltotoimenpiteitä, tulee leikata pienissä erissä ja jakaa leikkaus useammille vuosille. Isoja oksia voi leikata vain noin viiden vuoden välein.
Vanhemmassa omenapuussa oksat ovat paksumpia. Painava oksa voi vaurioittaa oksan tyveä ja aiheuttaa sen repeämisen, katkeamisen tai halkeamisen. Siksi oksaa poistaessa kannattaa se leikata ensin lyhemmäksi puolivälin kohdalta. Tämän jälkeen oksa leikataan kuten nuoren omenapuun oksa, eli haaran kohdalta eikä siihen jätetä tappia.
Omenapuusta kannattaa poistaa:
On hyvä muistaa, että omenapuusta ei tarvitse poistaa aina kokonaisia oksia vaan pelkät versojen osien poistamiset voivat riittää. Poista aina vain sen verran, mikä on tarpeellista.
Jos itseltäsi ei löydy aikaa tai osaamista omenapuun leikkaamiseen, on työ helppoa ulkoistaa osaavalle ammattilaiselle.
Listasimme alle hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista omenapuun leikkaamiseen liittyvistä töistä. Hinnat antavat hyvin suuntaa oman työsi hinnalle, mutta tarkan hinta-arvion saat vain pyytämällä useamman tajouksen.
Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä urakkaan kuin urakkaan.