Yläpohjan lisäeristys, Hyvinkää
3 tuntia sitten
Yläpohjan lisäeristys, Hyvinkää
3 tuntia sitten
URAKKAFIKSU OY, Espoo
11 tuntia sitten
Uusi sopimus luotu, Oulu
1 tunti sitten
Keittiöremontti, Helsinki
3 tuntia sitten
Kruunuremontti Oy, Espoo
13 tuntia sitten
Suihkunurkan seinien laattasaumojen uusi..., Helsinki
4 tuntia sitten
Pergola tuo pihaan suojaa ja lisää tunnelmaa.
Katso alta hintaesimerkit Urakkamaailman käyttäjien teettämistä pergolan rakennustöistä sekä tutustu tarkemmin pergolan rakentamiseen.
Pergolan rakentaminen maksaa keskimäärin n. 2 700 € - 8 000 €. Hinta vaihtelee riippuen pergolan koosta, työn määrästä sekä materiaaleista.
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.
Katso alta Urakkamaailman kautta kilpailutettuja pergolan rakentamisen urakoita ja niiden toteutuneita hintoja.
Selaa lisää piharemonttien hintoja täältä.
Pergola on pylväiden kannattelema, yleensä palkiston kattama, köynnösten sekä muiden kasvien verhoilema oleskelutila tai käytävä. Pylväiden välissä on usein ristikkoseiniä: esimerkiksi etelään avautuvan pergolan takakulma voi olla tiheän ristikon ja kasvillisuuden suojaama. Pergola rakennetaan useasti terassin päälle.
Pergolan voi toteuttaa lukemattomilla tavoilla, ja suunnittelu kannattaa aloittaa käyttötarkoituksen miettimisestä. Yhdet rakentavat vehreän seurustelutilan terassin yhteyteen, toiset lukunurkkauksen puutarhan perälle, jotkut salaperäisen lehtikäytävän pihapolulle. Polkumaisista rakennelmista käytetään useimmiten nimitystä juoksupergola.
Ilmansuuntien huomiointi on myös olennaista pergolaa suunniteltaessa. Paras rakennuspaikka tai avautumissuunta vaihtelevat sen mukaan, onko pergolassa tarkoitus nauttia aamukahvit, oleskella iltapäivällä vai istuskella ilta-auringossa.
Pergolan sijoittamista on kuitenkin hyvä harkita ennakkoluulottomasti. Jokainen pihapiiri on omanlaisensa, ja toisinaan vasta luovat ratkaisut nostavat puutarhan täyteen loistoonsa. Pergola on voimakas maisemaelementti, tilanjakaja, jolla voi luoda halutunlaista tunnelmaa. Parhaimmillaan lopputulos on yhtä aikaa viihtyisä, kiehtova ja arkkitehtoninen.
Useimmiten pergolan rakentamiseen riittää toimenpideilmoitus tai -lupa, mutta asia kannattaa varmistaa ajoissa oman kunnan rakennusvirastosta. Jos toiveissa on kiinteä lattiarakenne tai valokate, on hyvä perehtyä terassien suunnitteluohjeisiin sekä lupakäytäntöihin.
Pergolan kannatinpylväiden perustukset on syytä tehdä huolella, jotta routa ei runtelisi kevyttä rakennelmaa. Viime vuosina ruuvipaaluperustukset ovat nousseet suosioon piharakentajien keskuudessa, sillä menetelmä on helppo, luotettava, nopea ja edullinen. Vipuvarren avulla käsin asennettava ruuvipaaluperustus on roudankestävä, kun kierrelaippa asennetaan routarajan alapuolelle.
Ruuvipaalut ovat parhaimmillaan savi- ja hiekkamailla. Jos maaperä on hyvin kivikkoinen tai kallioinen, perinteinen pilariperustus voi olla paras ratkaisu. Usein pilariperustus koostuu betonianturasta sekä ontoista pilariharkoista, joihin valetaan pilarikenkä kannatinpylvästä varten. Nykyisin on tarjolla myös pontillisia perustuskiviä, jolloin valuvaihetta ei tarvita. Lue lisää terassin perustamisesta täältä.
Mikäli pergolan rakennuspaikka on routimaton, kevyt rakennelma ei vaadi järeitä perustuksia. Sora ja karkea hiekka ovat puhtaina routimattomia maalajeja, joten niille rakennettaessa voi käyttää maahan iskettäviä metallisia tolppajalkoja.
Routimissyvyydet vaihtelevat Etelä-Suomen puolesta metristä Lapin kahteen metriin. Tietoa oman maakunnan routimissyvyyksistä löytyy Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.
Remontti-ilmoituksen jättäminen on helppoa ja nopeaa.
Pergolan pylväät, kattopalkit ja seinäristikot ovat useimmiten puuta tai metallia. Erilaiset materiaalit myös yhdistyvät kauniisti: puupylväisiin voi kiinnittää koristeellisen metalliristikon tai vaikkapa pajupunoksen. Käyttötarkoitus ja rakennuspaikka määrittävät pergolalle sopivimman lattian: luonnontilainen maa, sorapohjalle asetellut pihalaatat, nurmikko, liuskekivet tai vaikkapa hiekka.
Viime vuosina myrkyttömät mutta säänkestävät rakennusmateriaalit ovat kasvattaneet suosiotaan. Yhä useampi piharakentaja valitsee lämpökäsitellyn puun, siperianlehtikuusen, männyn sydänpuun tai metallin ongelmajätteeksi luokitellun kestopuun sijasta. Tavanomaistakin puutavaraa voi käyttää, mutta silloin pergola jää huomattavasti lyhytikäisemmäksi. Kosteusrasitus on huomattava, sillä puuosat ovat jatkuvassa kosketuksessa kasvillisuuden kanssa.
Auringon uv-säteily haalistaa myös lämpö- ja kestopuuta. Halutessaan harmaantumista voi ehkäistä pinnoittamalla rakenteet puuöljyllä, kuultavalla tai peittävällä puunsuojalla tai ulkomaalilla. Lämpökäsitelty puu kannattaa pinnoittaa heti rakennelman valmistuttua, mutta kestopuun on annettava kuivua, rakentamisajankohdasta riippuen, joko loppukesään tai seuraavaan kevääseen.
Vehreät köynnökset ja kukkivat kasvit antavat pergolalle sielun. Kasvupaikan maaperä sekä kosteus- ja valo-olosuhteet määrittävät, mitkä lajikkeet voivat menestyä. Kasvivalintoja on hyvä pohtia jo ennen rakennustöihin ryhtymistä, jotta kattorakenteet ja seinäristikot sopivat tukemaan haluttuja lajikkeita. Pergoloita verhoavat tyypillisesti tummanvihreä humala, tuuhea kelasköynnös, vaativampi villiviini, tuoksuherneet, lumoavasti kukkivat kähröt, köynnösruusut ja -kuusamat. Usein hienoin lopputulos syntyy yhdistelemällä tuuhealehtisiä ja näyttävästi kukkivia lajikkeita.
Remonttiturva sisältyy kaikkiin Urakkamaailmassa tehtyihin remontteihin, jotka solmitaan Urakkamaailman kautta
Pergola rakennetaan useimmiten joko suoraan terassin päälle tai kiviselle alustalle. Jos pergolaa lähdetään rakentamaan jo olemassa olevan terassin päälle, on tärkeää tarkastaa terassin kunto ja kestävyys sekä riittävät perustukset ennen projektin aloittamista. Paras pohja pergolalle on maanvarainen terassi, joka auttaa tukevoittamaan rakennelmaa.
Muista ottaa huomioon, että jos terassin korkeus ylittää 500 mm, rakenteeseen tulee rakentaa turvallisuussyistä kaide.
Talon yhteyteen tuleva pergola ei välttämättä vaadi erillistä rakennuslupaa, mutta asia on syytä varmistaa aina erikseen oman kunnan lupaviranomaisilta.