Väliseinän purkaminen ( n. 3,5m) krs-tal..., Turku
41 minuuttia sitten
Väliseinän purkaminen ( n. 3,5m) krs-tal..., Turku
41 minuuttia sitten
Pintaremo, Hämeenlinna
11 tuntia sitten
Uusi sopimus luotu, Rovaniemi
3 tuntia sitten
Parketin hionta ja lakkaus, Hyvinkää
2 tuntia sitten
FINLAN, Vantaa
14 tuntia sitten
Seinähyllyjen asennusta, kelluvat 2x120..., Helsinki
7 tuntia sitten
Tässä artikkelissa tutustut rakennusluvan hankintaan. Milloin tarvitset rakennusluvan ja miten sen saa? Miten lupamenettely muuttuu uuden rakentamislain myötä?
Selvitä myös oman remonttisi hinta-arvio, helposti ja nopeasti:
Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025. Uuden rakentamislain myötä maankäyttö- ja rakennuslain rakentamisen osuus kumoutuu ja jäljelle jäävän lain nimi muuttuu alueidenkäyttölaiksi.
Lakimuutoksen myötä eli vuoden 2025 alusta alkaen rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus on tarkoitus yhdistää yhdeksi rakentamisluvaksi. Lakimuutoksen tavoitteena on keventää myös hallinnollista taakkaa, minkä myötä useat rakennukset saa ensi vuonna rakentaa omalla ilmoituksella ilman rakentamislupaa. Rakentamislain voimaantuloon asti rakentamista säätelee maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) ja rakentamiseen ja korjausten tekemiseen haetaan rakennuslupaa. (Lähde: Ympäristöministeriö).
Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.
Lupamuodon lisäksi myös luvan hakemistapaan on uuden lain myötä tulossa muutoksia. Lakiesityksen mukaan rakentamislupaa on haettava tietomallimuotoisella suunnitelmalla, joka mahdollistaa tallettamisen sähköisessä muodossa. Rakentamislupa voi olla myös muuten koneluettavassa muodossa.
Uuden mallin mukaisen hakemisprosessin on tarkoitus tulla voimaan kuitenkin vasta 1.1.2026, ja siihen asti lupia haetaan nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti.
Lue lisää uudesta rakentamislaista ja lupamenettelyn muutoksista täällä.
Uusien rakennusten rakentamiseen, ja suurempien peruskorjausten tekemiseen tarvitaan rakennuslupa.
Rakennuslupaa tarvitaan myös sellaisiin korjaus- tai muutostöihin, jotka ovat verrattavissa uudisrakentamiseen, laajentamiseen tai käyttötarkoituksen muutokseen. Jos korjaustyö on merkitykseltään vähäisempi, voidaan siihen hakea toimenpidelupaa, tai jossain tapauksissa vain ilmoitus kunnan rakennusviranomaiselle riittää.
Rakennusluvan hakeminen vie noin 1-2 kuukautta kunnasta riippuen. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon ennen rakentamisen aloittamista.
Tarvitset rakennuslupaa kun:
Tarvitset toimenpidelupaa, jos rakentaminen tulee muuttamaan rakennuksen julkisivua, jotain rakenneosaa tai teknistä järjestelmää. Esimerkkejä tällaisista töistä voisi olla lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmän muutostyöt, kiinteistön vesi ja viemärilaitteiden muutostyöt tai kattomuodon vaihtaminen. Kiinteän aidan, tai vajan rakentaminen vaatii myös toimenpidelupaa.
Jossain tapauksissa voi tarvita myös purkulupaa jos rakennus sijaitsee asemakaava-alueella, yleiskaavassa niin määrätään tai jos alueella on voimassa maankäyttö- tai rakennuslain tarkoittama rakennuskielto.
Rakennuslupia käsittelee ja myöntää kuntasi rakennusvalvontaviranomainen.
Lupahakemuksen voi jättää kirjallisena tai elektronisesti esimerkiksi www.lupapiste.fi:n kautta niissä kunnissa, jotka ovat palvelussa mukana. Rakennusvalvonta vastaa myös kysymyksiin liittyen esimerkiksi luvan tarpeellisuuteen, jos olet siitä epävarma.
Voidaksesi tehdä lupahakemuksen tulee sinun olla rakennuspaikan haltija tai omistaja, isännöitsijä tai taloyhtiön puheenjohtaja. Muussa tapauksessa sinulla tulee olla valtakirja luvan hakemiseen tai todistettava allekirjoitusoikeus.
Rakennusluvan hakeminen alkaa kyseessä olevan rakennuksen määrittelyllä. Rakennusluvan hakeminen vaatii yleensä suuren määrän piirustuksia. Piirustusten formaattikin voi olla tiukasti rajattu ja vaihdella kunnittain.
Rakennuslupaa vaativien töiden vaativuus on tyypillisesti kuitenkin niin korkea, ettei niistä käytännössä selviä ilman ammattilaisen apua, jonka palveluihin tulisi kuulua tarvittavien piirrosten luominen. Julkisivumuutosten kohdalla tarvitset esimerkiksi arkkitehtipiirroksia jos rakenteisiin ei kosketa tai jos rakenteita muutetaan, kuten katon korotuksissa, tarvitset myös rakennekuvat.
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.
Sähköisesti haettu lupa ei tyypillisesti vaadi kartta-aineistoa. Muussa tapauksessa on sinun tyypillisesti toimitettava asemakaavaote ja tontti- tai pohjakartta.
Pääsääntöisesti rakennuslupahakemuksesta, ja rakentamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti naapureille. Tiedottamista ei tarvitse tehdä jos rakennushanke on vähäinen ja naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeeton.
Lisäksi saatat tarvita RH1 tai RH2-lomakkeen jotka löydät www.suomi.fi-palvelusta. Muita tarvittavia lomakkeita ja selvityksiä voivat olla pohjatutkimus, vastaavan työnjohtajan tai KVV- ja IV-työnjohtajan hyväksyttämisen hakulomakkeet, vastaavien suunnittelijoiden lomakkeet sekä energiaselvitys tai -todistus.
Et saa aloittaa rakentamista ennen kuin rakennuslupa on myönnetty ja valitusaika on umpeutunut, jolloin lupa lainvoimainen.
Päätöksestä on kunnasta riippuen 14 tai 30 päivän valitusaika. Työt voidaan aloittaa, kun vastaava työnjohtaja on valittu, rakennusta koskevat erityissuunnitelmat on toimitettu rakennusvalvontaan ja aloituskokous on pidetty.
Rakentaminen tulisi aloittaa kolmen vuoden kuluessa, ja työn olla valmis viiden vuoden kuluessa luvan saamisesta. Tämän jälkeen lupa raukeaa, ellei voimassaoloaikaa pidennetä.
Tarkista aina kuntakohtaiset ohjeet ennen kuin teet mitään muuta, sillä vaatimukset voivat vaihdella paljonkin kuntien välillä.
Rakennusluvan alaisiin rakennustöihin tarvitset vastaavan työnjohtajan. Työnjohtaja/suunnittelija auttaa sinua lupien, ja muiden asioiden hoitamisessa, jolloin remonttisi onnistuu varmasti. Lue lisää tästä.
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.