Uusi kohde!

Voimavirtapistorasian asennus talon ulko..., Tampere

26 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Rakennus-& Remonttipalvelu S.B OY, Ylistaro

12 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Jyväskylä

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneen vesieristys, Turku

44 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kapre Oy, Helsinki

14 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Ikkunoiden tiivistäminen, Helsinki

45 minuuttia sitten

×
Päivitetty 23.10.2024

Rintamamiestalo - Remontin hinta ja ostajan opas

Rintamamiestalon remontointi on paljon tunteita herättävä asia. Rintamiestaloista ja niiden remontoinnista kirjoitetaan niin blogeja, artikkeleita kuin pakinoitakin. Tässä artikkelissa keskitymme rintamamiestalon remontoinnin hintoihin.

Monet tekevät pienemmät remontit itse, mutta parhaan lopputuloksen takaamiseksi kannattaa remonttitöihin palkata ammattilainen.


Rintamamiestalon remonttien toteutuneet hinnat

Rintamamiestalossa toteutettavat remontit voivat pitää sisällään töitä aina pienistä asennus- tai maalaustöistä laajempiin saneeraustöihin. Listasimme hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista remonteista. Hinnat ovat suuntaa-antavia, tarkemman arvion omalle remontillesi saat pyytämällä tarjouksia useilta eri alan ammattilaisilta.

Kaipaatko tekijää oman rintamamiestalosi remontille?

Jätä remontti-ilmoitus

Jättämällä remontti-ilmoituksen Urakkamaailmaan, taustatarkistetut ja luotettavat urakoitsijat ottavat sinuun yhteyttä kiinnostuessaan tarjoamaan remonttiisi.

Rintamamiestalo kotina on joillekin jopa enemmän projekti kuin rauhallinen kotiasunto. Nykyään on jopa trendikästä asua ja harrastaa oman kodin kunnossapitoa samaan aikaan.

Rintamamiestalo on joskus enemmän projekti kuin koti.

rintamamiestalon remontointi

Mikä on rintamamiestalo?

Rintamamiestalo eli tyyppitalo on standardoitu talomalli, joka kehitettiin kovaan asuntotarpeeseen sotien jälkeen. Tyyppitalo ei sinänsä tarkoita vain rintamamiestaloa, vaan rintamamiestaloksi kutsutaan tietyn sapluunan mukaisesti rakennuttuja omakotitaloja, jotka rakennettiin rintamalta palanneille sotilaille ja kotinsa sodassa menettäneille.

Rintamiestalo on nuorten perheiden kestosuosikki, ja siksi hyvin yleinen remontin kohde Urakkamaailmassa.

Rintamamiestaloon kiteytyy paljon suomalaisesta rakennusperinteestä, kansakunnan historiasta ja yhteiskunnallisesta murroksesta. Kun toinen maailmansota päättyi vuonna 1945, Suomi oli valtaisan asutusoperaation edessä. Evakoita oli noin 420 000, Lappi oli poltettu ja rintamalta palaavat nuorukaiset aloittelivat omaa perhe-elämäänsä.

Jälleenrakennusajan tyyppitalot olivat vastaus haasteeseen. Valtio loi maaomaisuuden uusjaon turvin 100 000 asutustilaa maaseudulle ja 35 000 asutustonttia kasvukeskuksiin. Kaupungeissakin tontit olivat suuria, sillä pihapiirit olivat osa kansallista ruokaturvaa: kasvimaa porkkanoineen ja perunoineen, marjapensaita ja omenapuita. Asuinrakennuksen lisäksi tontille rakennettiin yleensä pihasauna ja ulkokäymälä.

Omatoimirakentajat saivat valtiolta pitkiä, edullisia lainoja sekä tyyppitalon piirustukset. Talot oli suunniteltu niin, että ne olivat helposti muunneltavia, rakentaminen onnistui aikakauden jokamieheltä, materiaaleja kului niukasti mutta asumisen laatu oli korkea. Rintamamiestalot olivat merkittävästi edullisempia ja nopeampia rakentaa kuin varhaisemmat hirsirunkoiset talot, mikä mahdollisti asumistilavuuden kasvattamisen.

Alkuperäisiä rintamamiestaloja etsitään pitkään, ja omistajaa vaihtavat talot löytävät ostajan helposti.

Nuorien perheiden mieltymistä talotyyppiin selittää myös alkuperäisen rintamiestalon valtavat muokkausmahdollisuudet. Perheen kasvaessa asuintiloja voi remontoimalla laajentaa yläkerran lisäksi helposti myös kellariin. Muistathan ottaa huomioon kellariin laajentaessa onko talon reunaa koskaan kaivettu ylös, eli esimerkiksi asennettu nykyaikaisia salaojia tai patolevyä. Lue lisää rintamamiestalon salaojien remontoinnista.

Tulevaisuutta rakentamassa

Rintamamiestalot olivat yhtä aikaa pula-ajan luomuksia ja uuden ajan airueita. Tunnusomaisia piirteitä ovat noppamainen muoto ja jyrkkä harjakatto, jonka saattoi kattaa yhtä hyvin päreillä, tiilillä kuin pellilläkin. 1,5-kerroksisissa taloissa on tyypillisesti kakkosnelosista naulattu puurunko sahanpurueristeineen ja lautavuorauksineen, vaikka hirsirunkoisia yksilöitäkin löytyy. Perustuksena on joko tuulettuva rossipohja tai maanvarainen laatta. Varhaisempien rintamamiestalojen ulkoseinät ovat puuverhoiltuja, mutta 50-luvulla valmistuneiden joukossa on myös rapattuja julkisivuja.

Lasipulan vuoksi ikkunat olivat maltillisen kokoisia ja tiilipulan vuoksi talon keskelle rakennettiin vain yksi savupiippu, jonka ympärille asuintilat sijoittuivat. Alakerrassa oli tavallisesti eteinen, keittiö ja kaksi huonetta. Toisinaan pesutilat löytyivät ulkorakennuksen sijasta kellarista. Lisäksi yläkerrassa oli tilaa kahdelle matalalle huoneelle, mikä on hyvä esimerkki muunneltavuudesta. Moni rakensi yläkerran valmiiksi vasta perheen vaurastuessa; talo saattoi saada myös paremman kattomateriaalin, lisäsiiven ja komean sisäkuistin.

Rintamamiestaloihin kiteytyy sotien jälkeinen tulevaisuususko: kansakunta oli selvinnyt vaaran vuosista ja rakensi nyt valoisampaa tulevaisuutta. Rintamamiestalo edusti myös yhteiskunnallista murrosta. Se oli modernin – äidin, isän ja lasten muodostaman – ydinperheen keskiluokkainen koti. Hyvin varusteltu keittiö oli uudenaikaisesti erotettu omaksi huoneekseen, olohuoneessa vietettiin aikaa ja makuuhuoneissa nukuttiin.

Rintamamiestalojen estetiikka hurmasi sodan kokeneet aikalaiset: ihmiset kaipasivat kodikkuutta, pysyvyyttä, soljuvaa arkea. Rintamamiestaloja rakensivat kaikki, ja talotyyppi säilytti ylivoimaisen suosionsa 60-luvun alkuvuosiin saakka.

Aloita onnistunut remontti

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Miten varmistan rintamamiestalon remontin onnistumisen?

  1. Kysy remontistasi useampi tarjous
    • muistathan, että halvin ei välttämättä ole paras. Näin varmistat remontillesi oikean hintatason. Jättämällä remontti-ilmoituksen Urakkamaailmaan saat keskimäärin noin 4-5 yhteydenottoa.
  2. Vertaile urakoitsijoiden saamia arvosteluja, taustatietoja ja varmenna urakoitsijan kuuluminen tärkeimpiin rekistereihin
  3. Tee remontistasi kirjallinen sopimus

Rintamamiestalojen uusi tuleminen

Rintamamiestalojen sukupolvi oli viimeinen, joka rakennettiin itse paikan päällä oman perheen kodiksi. Tulevat vuosikymmenet leimasivat ne nuhjuisiksi ja vanhanaikaisiksi: lautalattiat peitettiin muovimatoilla, vessa ja suihku rakennettiin vaatekaappiin, monet purettiin tai hylättiin. Nyt 2000-luvulla vanhaa arvostetaan taas uudella tavalla. Hengittävät rakenteet, toimivaksi viritetty painovoimainen ilmastointi sekä luonnolliset materiaalit on havaittu terveellisiksi ja kestäviksi ratkaisuiksi.

Moni ihastuu perinteisen, käsintehdyn rintamamiestalon persoonallisuuteen ja ihmisläheiseen tunnelmaan. Ostopäätöstä ei kuitenkaan pidä tehdä ilman perusteellista, rintamamiestalojen perinnekunnostuksiin erikoistuneen kuntotarkastajan kartoitusta. Rintamamiestaloissa on alun perin käytetty vain hengittäviä, luonnollisia materiaaleja, kuten puuta, puukuitulevyä, sahanpurua ja pellavaöljymaalia, mutta rakenne on helppo turmella. Myöhemmät, väärin toteutetut remontit ovat vaurioittaneet lukuisia taloja.

Esimerkiksi hengittämättömät muovimateriaalit sekä sisätiloihin rakennetut märkätilat nostavat huomattavasti eriasteisten home- ja lahovaurioiden todennäköisyyttä. Usein vaurioitunutkin rintamamiestalo on kunnostettavissa kukoistavaksi, mutta onnistunut remontti vaatii aikaa, rahaa, tietoa, taitoa sekä halua opetella rakennusfysiologiaa. Avuksi kannattaa ottaa talotyypin kunnostukseen perehtynyt perinnerakentaja. Väärillä menetelmillä saa pilattua hyvänkin talon – ja asukkaiden terveyden.

Rakennusperinnettä vaalimassa

Mikäli rintamamiestalo on säilynyt hyväkuntoisena tai kunnostettu taitavasti, uusien asukkaiden ei ole syytä rynnätä muutostöihin. Klassisen ohjeen mukaan perinnetalossa pitäisi asua vähintään vuosi ennen remontteihin ryhtymistä. Aluksi liian hallitsevalta tuntunut yksityiskohta tai erikoinen värimaailma osoittautuu usein olennaiseksi osaksi talon persoonallisuutta, eikä siitä myöhemmin tulisi enää mieleenkään luopua.

Vähitellen uudet asukkaat alkavat ymmärtää talonsa luonnetta ja huomaavat, mitkä talotekniset ratkaisut toimivat ja missä olisi parantamisen varaa. Perinnetalossa eläminen on usein tasapainoilua vanhan arvostamisen sekä nykyisen elämäntavan ja omaksi kodiksi tekemisen välillä. Parhaimmillaan nykyaika on yksi talossa näkyvistä aikakausien kerrostumista. Vanhaa kunnioittaen tehdyt remontit ovat suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista.

Rintamamiestalojen historiasta, kunnostuksesta ja ylläpidosta kiinnostuneiden kannattaa tutustua perinnemestari Hannu Rinteen kirjaan Perinnemestarin rintamamiestalo (2013).

Rintamamiestalon sisustus

Useimmat rintamamiestalot kaipaavat vähintäänkin pientä pintaremonttia. Pintaremontin yhteydessä on hyvä pysähtyä pohtimaan erilaisia sisustusvaihtoehtoja.

Rintamamiestalon perinteiset puupinnat sekä tulisijat antavat kauniin pohjan sisustuksen suunnitteluun. Harkitse esimerkiksi pintojen maalaamista raikkailla, vaaleilla sävyillä tai huomioseinän lisäämistä tapetin avulla. Ota huomioon myös pienet yksityiskohdat, kuten esimerkiksi sähkökalusteet. Tiesitkö että esimerkiksi valokatkaisimia ja pistorasioita on saatavilla useina erilaisina retromalleina? Lue lisää aiheesta blogistamme.

Löydä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia remonttiisi

Urakkamaailman kautta solmittuja sopimuksia turvaa aina Urakkamaailman remonttiturva.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi