Uusi kohde!

Jyrsijäverkon asennus, Ojakkala

7 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

FINLAN, Lohja

50 minuuttia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Somero

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Olohuoneen parketin hionta ja lakkaus, Rusko

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

R/T Pro Asennus Oy, Kouvola

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneremontti, Tampere

1 tunti sitten

×
Päivitetty 04.06.2024

Seinän panelointi – Asennus, työvaiheet ja hintaesimerkit

Seinän panelointi on helppo ja vaivaton tapa muuttaa kodin ilmettä ja tunnelmaa.

Kerromme tässä artikkelissa erilaisista paneelityypeistä, paneloinnin työvaiheista, hintaesimerkeistä sekä mitä tulee huomioida ennen seinän panelointiin ryhtymistä.


Olohuoneen seinän panelointi, makuuhuoneen seinän panelointi sekä muiden haluttujen tilojen ilmeen muutos tapahtuu helposti eri paneelityypeillä. Voit paneloida vain osan seinästä tai tehdä paneelista katseenvangitsijan paneloimalla tietyn kohdan seinästä erottuvalla paneelimateriaalilla ja paneelivärillä.

Seinän panelointi on helppo keino tuoda lämpöä, tekstuuria ja persoonallisuutta sisustukseen. Se voi luoda kodikasta tunnelmaa, modernia ilmettä tai jopa rustiikkista charmia riippuen valituista materiaaleista ja asennustavoista. Paneloinnilla voidaan piilottaa myös seinien epätasaisuuksia ja suojata niitä kulumiselta.

Aloita onnistunut panelointi

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.

Mitä tulee huomioida seinän paneloinnissa?

Ennen kuin makuuhuoneen seinän panelointi tai olohuoneen seinän panelointi lähdetään toteuttamaan, yksi tärkeimmistä päätöksistä on valita paneeleiden suunta. Etenkin pienemmissä tiloissa ja huoneissa on hyvä muistaa, että huone näyttää matalammalta ja leveämmältä, jos seinän panelointi tehdään vaakaan. Pystypaneelit taas tekevät tilasta kapeamman ja korkeamman näköisen.

Puolipaneeli, jolla paneloidaan vain osa seinästä, voi tuoda huoneelle tai tilalle lisää ilmavuuden tuntua. Syvyyttä huoneeseen saadaan paneloimalla huoneen päätyseinä vaakaan ja sivuseinät pystysuuntaan. Paneelia ei ole välttämättömyys asentaa aina suoraan, vaan se voidaan asentaa myös viistosti, jolloin seinälle voidaan luoda visuaalisia kuvioita paneelilistojen avulla.

Olohuoneen seinän osittainen panelointi

Huomioi myös nämä asiat:

  • Paneelin pinnan ja värin yhteensopivuus tilan kanssa
  • Valoisaan tilaan sopivat tummemmat sävyt ja pienempiin sekä hämärämpiin tiloihin vaaleat puulajit
  • Pintakäsitelty vai luonnollisempi paneeli

Paneloinnin rajoitukset

Omakotitalossa seinän paneloinnille ei ole rajoituksia. Ainoastaan paloluokiteltuja tiloja kuten autotallia ei tule paneloida. Kerrostaloissa tai useamman asunnon talossa voi paneloida, mutta paloteknisiä ominaisuuksia ei saa heikentää.

Ennen panelointia asian voi varmistaa taloyhtiöltä tai paikkakunnan rakennusvalvonnasta. Muunlaisissa tiloissa kuten esimerkiksi kokoontumis- ja liiketiloissa palotekniset vaatimukset ovat tarkemmat.

Erilaiset paneelivaihtoehdot

Nykyisin markkinoilla on tarjolla paljon erilaisia paneeleita, ja valinta riippuu yleensä halutusta tyylistä ja käyttötarkoituksesta. Yleisimmät vaihtoehdot ovat puupaneeli, MDF-paneeli ja muovipaneeli.

Puupaneelit tuovat luonnollisuutta ja lämpöä. Ne sopivat erityisesti olohuoneen seinän panelointiin, mutta myös makuuhuoneen seinän panelointi puupaneeleilla voi luoda rauhallisen ja viihtyisän tunnelman. Puupaneeli on ajaton ja kestävä paneelivaihtoehto.

MDF-paneeli on helppohoitoinen, kestävä ja vahva. MDF-paneelit sopivat erityisesti moderneihin sisustustyyleihin.

Muovipaneelit ovat erityisesti kosteudenkestäviä, joten ne sopivat erinomaisesti kosteisiin tiloihin kuten kylpyhuoneen panelointiin tai keittiön panelointiin. Muovipaneelit ovat myös helppoja puhdistaa.

Aloita panelointi löytämällä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailmassa solmittuja sopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.

Seinän paneloinnin työvaiheet

Seinän panelointi onnistuu perustyökalujen avulla. Ennen asennusta paneeleiden lämpötila ja kosteus tulee antaa mukautua huonelämpötilaa vastaavaksi. Paketissa ja sisätiloissa säilytetyt paneelit tarvitsevat 48 tuntia sopeutuakseen tilan olosuhteisiin.

Ilman foliopakkausta paneelit ovat yleensä kuivia, ja ne tarvitsevat noin viikon säilytysajan tasaisella alustalla sisustettavassa huoneessa. Sopeutumis- ja säilytysaika kannattaa varmistaa aina valmistajalta.

Kiinnitystapa käytettävän alustan mukaan

Puupaneeli voidaan asentaa kaikentyyppisille alustoille, ja kiinnitystapa vaihtelee käytettävän alustan mukaan. Puualustalle paneelit kiinnitetään suoraan naulaamalla. Betoni- tai muun kovapintaisen alustan kohdalla paneelit kiinnitetään alusrimoitukseen eli koolaukseen. Sekä kattoa että seinää paneloitaessa on suositeltavaa tehdä ensin katon panelointi ja sen jälkeen siirtyä seinän panelointiin. Lopuksi saumakohdat peitetään kulma- tai kattolistoilla.

Keittiön seinän panelointi

Alusrimojen kiinnitys

Alusrimat kiinnitetään pysty- tai vaakasuuntaan verhouksen suunnasta riippuen. Pystysuoruus tarkistetaan vesivaa'alla. Varmista myös, että rimojen pinnat ovat samassa linjassa. Rimojen välit määräytyvät verhouslaudan paksuuden mukaan. Ohuemmat paneelit vaativat tiheämmän rimoituksen.

Koolausrimat asennetaan tyypillisesti yleensä 600 mm välein seinään ja 400 mm välein kattoon. Tasaisella ja kiinteällä alustalla käytetään 22 x 45 mm rimaa, mutta epätasaisemmalle alustalle tarvitaan paksumpaa puutavaraa koolausta varten.

Seiniin, joihin ei voi naulata, alusrimat kiinnitetään porattuihin reikiin muovitulppien, metalliankkureiden tai vahvan asennusliiman avulla. Mikäli märkätiloja halutaan paneloida, jätetään paneeleiden taakse tuuletusväli rimojen avulla.

Paneelin kiinnitys seinään

Paneelit kiinnitetään koolaukseen naulaamalla, ruuvaten tai ampumalla viimeistelynaulaimella. Jokaiseen alusrimaan naulataan yksi tai kaksi naulaa. Kosteat tilat vaativat sinkitettyjen naulojen käytön.

Paneelin ja seinän väliin tulee jättää 15 mm liikkumasaumaa. Ennen paneelien kiinnittämistä mitataan seinien jaot, jotta voidaan määrittää tarvittava paneelien määrä ja pituus. Huomioi myös, että mahdollisille sähköpistokkeille tulee jättää paikat paneloinnissa eikä niitä saa jättää paneelien taakse piiloon.

Seinän pistorasia

Seinäpaneelit asennetaan siististi piilonaulaamalla paikoilleen. Pystypaneelin asennus aloitetaan ulkonurkasta ja edetään vasemmalta oikealle. Vaakaan panelointi aloitetaan ylhäältä päin siten, että urospontti tulee ylöspäin. Paneelit asennetaan yksitellen paikalleen jättäen 0,5 cm päähän rajautuvasta seinästä.

Mikäli paneelit tulevat ovi- tai ikkuna-aukkojen kohdalle, poistetaan ensin vanhat vuorilistat ja asennetaan rimakehys. Paneelin kiinnittämisen jälkeen peitetään alta näkyvät alusrimat listoilla ja kiinnitetään vanhat vuorilistat paikoilleen. Paneelit päätetään katosta ja lattiasta noin 0,5 cm päähän ja rako peitetään listoilla. Mikäli paneelin taustan halutaan tuulettuvan, listat jätetään laittamatta.  

Voit itse tekemisen sijasta myös ulkoistaa seinän paneloinnin osaavalle ammattilaiselle, joka huolehtii tarvittavista työvaiheista puolestasi.

Kaipaatko apua panelointiin?

Pyydä tarjouksia

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Seinän panelointi hinta

Olemme keränneet alle hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista seinän paneloinneista. Seinän paneloinnin hintaan vaikuttaa mm. seinäpaneelin tyyppi ja paneloitavan seinän pinta-ala. Parhaan hinta-arvion saat kilpailuttamalla panelointiurakan ja pyytämällä useita tarjouksia.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi