Pihavalojen asennus, Nuppulinna
27 minuuttia sitten
Pihavalojen asennus, Nuppulinna
27 minuuttia sitten
T:mi Kari Lahtinen, Vantaa
1 tunti sitten
Uusi sopimus luotu, Turku
2 tuntia sitten
Pihan asfaltointi, Nuppulinna
33 minuuttia sitten
Smart Renovation Oy, Espoo
2 tuntia sitten
Kattoremontti, Lannevesi
39 minuuttia sitten
Siirtonurmen parhaat puolet ovat sen helppous sekä varmasti kaunis ja peittävä vihreä pinta pihallesi. Keräsimme tähän tietoa siirtonurmen asentamisesta, hinnoista ja ominaisuuksista.
Siirtonurmea voi käyttää missä tahansa, pienistä takapihoista aina taloyhtiöiden pihoihin ja suuriin nurmialueisiin. Siirtonurmi voi ratkaista ongelman esimerkiksi sellaiselle alueelle, jolle nurmikon perustaminen on muuten vaikeaa.
Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.
Siirtonurmen asennuksen voi tehdä siirtonurmen toimittaja, ammattiviherrakentaja tai se voidaan tehdä itse. Siirtonurmi asennetaan joko valmiin nurmikon tai kokonaan nurmettoman alueen päälle. Molemmissa tapauksissa siirtonurmen pohjatyöt tulee tehdä huolella. Todennäköisimmin siirtonurmen asennus voi mennä pieleen tilanteessa, jossa pohjatyöt on tehty huonosti eikä siirtonurmi juurru pohjaan.
Siinä missä vanhakin nurmikko, myös siirtonurmikon pohja tulee rakentaa mullasta ja sorasta sekä lannoittaa ohjeiden mukaisesti.
Siirtonurmen pohjatöitä tehdessä tärkeintä on huolehtia tasaisen kasvualustan tekemisestä. Näin taataan uuden nurmikon juurtuminen nopeasti ja hyvin. Joskus pohjatöiden yhteydessä voi myös olla tarpeen tehdä salaojitus, jotta vedet saadaan ohjattua oikein eivätkä ne esimerkiksi vietä rakennukseen päin. Ennen asennusta tulee maa lannoittaa sekä lisätä savimaahan puutarhakalkkia. Maanparannusaineet tulee sekoittaa kasvualustaan esimerkiksi jyrsimen avulla.
Kastele uutta nurmikkoasi päivittäin n. 1-2 viikon ajan ja nauti uudesta nurmikostasi!
Optimaalisin vuodenaika nurmikon perustamiseen siirtonurmella on loppukesästä/alkusyksystä. Siirtonurmikon asentaminen on kuitenkin täysin mahdollista keväästä syksyyn.
Siirtonurmi ei ole materiaalina niin kallista kuin moni uskoisi, tilattavan nurmialueen koosta riippuen hinta on noin 3-9 € / m2, ilman rahtikuluja. Valmisnurmikon hinta vaihtelee alueittain.
Ehkä hieman yllättäen siirtonurmen hinnasta suhteellisen iso osa on nurmikon siirtokuluja, koska sen liikuttamiseen vaaditaan ammattilainen. Kauemmaksi tilattaessa rahtikulujen kanssa nurmikon hinta voi nousta muutamilla euroilla per neliö.
Listasimme muutaman Urakkamaailman kautta toteutuneen siirtonurmen asennukseen liittyvän hintaesimerkin. Kaikki listatut työt ovat oikeita, jo toteutuneita urakoita.
Jättämällä remontti-ilmoituksen Urakkamaailmaan saat yhteydenottoja taustatarkistetuilta ammattilaisilta.
Suurin ero siirtonurmen asentamisessa valmiin nurmikon päälle on vanhan nurmikon silppuaminen. Vanhan nurmikon mattomainen rakenne pitää murtaa, jotta uusi nurmikko pystyy tarttumaan maan pintaan. Muuten vanha nurmi saa jäädä kasvukerrokseen. Tämän jälkeen maahan levitetään joko lannoitettua tai kalkittua multaa. Levitetty multa tulee kastella asennusta edeltävänä iltana. Kastelua seuraavana päivänä siirtonurmilevyt voidaan asentaa normaaliin tapaan.
Kuntta on siirtonurmen maalaisserkku, joka ei sovellu niinkään alueelle, jolla halutaan liikkua tai pelata. Kuntta on sammal- ja metsänaluskasvustomatto.
Kunttaa käytetään ympäristön palauttamiseen luonnolliseen tilaansa esimerkiksi rakennustöiden jäljiltä. Kunttaa käytetään myös viherrakentamisessa somistukseen siinä missä nurmikkoakin.
Kuntta maksaa keskimäärin n. 15 - 20 € / m2. Kuntan yksikköhintaan vaikuttaa luonnollisesti kuntan määrä sekä esimerkiksi alueen sijainti sekä rahti- ja asennuskustannukset. Useimmiten kuntta tilataan yhdessä asennuksen kanssa, jolloin hintaan lisätään asennuspalvelun hinta. Kuntan voi myös asentaa halutessaan itse, tällöin on tärkeää noudattaa asennusohjeita tarkasti, jotta lopputulos on onnistunut.
Tärkein toimenpide kuntan hoidossa on kastelu. Kastele kunttaa mieluummin liikaa kuin liian vähän, sillä asennuksen jälkeen on tärkeää, että kuntta pysyy kauttaaltaan kosteana koko asennuksen jälkeisen kesän ajan. Jos kuntta asennetaan syksyllä, tulee kastelu aloittaa heti keväällä ja jatkaa koko seuraavan kesän läpi. Oikein hoidetulla kuntalla kasvaa niin puolukat kuin mustikatkin.
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.