Vesijohtojen kiinnitys uuteen hanaan ja..., Tampere
6 tuntia sitten
Vesijohtojen kiinnitys uuteen hanaan ja..., Tampere
6 tuntia sitten
PK-Pohjatutkimus Oy, Lohja
7 tuntia sitten
Uusi sopimus luotu, Salo
1 tunti sitten
Rv parketin hionta ja valkolakkaus, Tampere
7 tuntia sitten
J. Vosloo Lattiapäällysteet, Helsinki
10 tuntia sitten
KIUAKSEN ASENNUS JA SAUNAVALO, Helsinki
7 tuntia sitten
Tilan tarpeen kasvaessa voidaan muuton sijaan harkita talon laajentamista. Laajennus voidaan tehdä tarpeiden mukaan joko ylös, alas tai sivuille.
Tästä artikkelista löydät tärkeimmät huomioitavat seikat talon laajennusta suunnittelevalle.
Ennen varsinaiseen suunnittelutyöhön ryhtymistä on tärkeää tunnistaa laajentamisen tarpeet.
Jos talossa on jo esimerkiksi olemassa valmis yläkertavaraus tai tilava kellari, joka on mahdollista muokata asuinkäyttöön, on asuintilan laajentaminen suhteellisen suoraviivainen projekti.
Kokonaan uuden lisäosan rakentamisen kustannukset voivat taas kohota pahimmillaan korkeammiksi kuin isompaan taloon muuttaminen, joten ratkaisuja lisätilan saavuttamiseksi on syytä punnita tarkkaan ennen lopullista päätöstä.
Urakkamaailmassa tavoitat alueesi ammattilaiset helposti ja nopeasti.
Pelkkä sisätilojen uudelleen järjestäminen voi myös joissakin tapauksissa ratkaista tilaongelman. Kannattaakin siis pohtia voisiko huonejärjestystä muuttaa, seiniä purkaa avoimemman pohjaratkaisun saavuttamiseksi tai luopua ylimääräisestä tavarasta, ennen kuin aloitetaan isompi rakennusprojekti.
Laajennettavaan taloon tulee tehdä laajennusta suunniteltaessa laajamittainen kuntotarkastus, jotta vältytään esimerkiksi rakenteissa mahdollisesti piilevien kosteusvaurioiden haitallisilta vaikutuksilta sisäilmaan. Useimmiten sivuille laajentaessa nykyinen ulkoseinä nimittäin muuntautuu väliseinäksi, jonka rakenteissa mahdollisesti piilevät vauriot voivat aiheuttaa ongelmia päästessään suoraan kosketukseen talon sisäilman kanssa.
Kuntoa tarkastaessa on syytä avata vanhoja rakenteita mahdollisten vaurioiden selvittämiseksi.
Talon laajentamiseen tarvitaan lähes poikkeuksetta rakennuslupa. Rakennuslupamenettelyt on syytä selvittää oman kunnan rakennusviranomaisilta hyvissä ajoin ennen suunniteltua projektin aloitusta. Älä koskaan lähde toteuttamaan rakennusprojektia ennen kuin tarvittavat luvat ovat voimassa!
Rakennuslupamenettely sisältää useimmiten tarkkojen suunnitelmien laatimista muun muassa rakenteiden ja LVIS-töiden osalta. Palkkaa suunnittelutöihin aina osaava alan ammattilainen.
Talosta voi jo löytyä yläkertavaraus, jolloin ensimmäisenä mieleen tulee laajentaa asuintilaa muuttamalla ullakko lämpimäksi tilaksi. Tällöin puhutaan käyttötarkoituksen muutoksesta, johon tarvitaan lupa rakennusvalvonnalta suunnitelmineen.
Ullakolle laajentaessa on tärkeää muistaa tarkastaa ylä- ja alapohjien kestävyys sekä riittävä lisäeristys. Hyvin eristetty tila on energiatehokas ja takaa asumismukavuuden säilymisen. Eristystä tehdessä tulee huomioida nykyaikaiset energiatehokkuusvaatimukset.
Jos kyseessä on yksikerroksinen talo, voidaan sen päälle rakentaa halutessa uusi kerros vastaamaan lisätilan tarvetta. Tämä ei ole yleisesti kovin suosittu laajennusratkaisu, mutta onnistuu useimmiten erityisesti sellaiseen taloon, jossa on loiva harjakatto. Vaikka toisin voisi olettaa, on tasakattoisen talon katon purkaminen useimmiten kalliimpi ja haastavampi projekti kuin vastaavien toimenpiteiden suorittaminen harjakatolle.
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.
Kellariin rakentaessa suurimmat haasteet asettaa useimmiten kosteudenhallinta ja vesieristys. Nykyisellä rakennustietämyksellä kellariin on kuitenkin yleisesti ottaen turvallista rakentaa, kunhan ottaa huomioon haasteet jo suunnitteluvaiheessa. Ulkopuolelta tuleva kosteusrasite, joka mahdollisesti kohdistuu kellarin seiniin, tulee ratkaista ennen kuin kellarin sisätiloja lähdetään remontoimaan.
Kellariin rakentaessa on hyvä huomioida valaistuksen tarpeellisuus ja sijoittaa tilaan vähemmän luonnonvaloa vaativa tila, kuten makuuhuone tai kodinhoitohuone.
Rakentamalla taloon kokonaan uusi lisäosa, saadaan useimmiten toteutettua juuri sellainen tila kuin itse halutaan. Lisäsiipi jättää eniten varaa luovuudelle, mutta on myös suhteellisen hintava rakennusprojekti. Kustannuksia voidaan pyrkiä pitämään aisoissa muun muassa tarkan suunnittelun, osaavan ammattilaisen palkkaamisen sekä kierrätysmateriaalien hyödyntämisen avulla.
Lisäsiipi, kuten uuden talonkin, rakentaminen vaatii useita eri työvaiheita ja osaamista niin perustusten, eristystöiden, sähkötöiden, LVIS-töiden kuin kattotöidenkin osalta. Hommaan ei kannata ryhtyä itse, ellei ole rakentamisen ammattilainen, ja vähintäänkin luvanvaraiset työt tulee tilata ammattilaiselta.
Talon laajennuksen hintahaarukka on laaja. Pienten sisätilojen laajennustyöt voivat alkaa muutamasta tuhannesta eurosta kun taas isomman laajennuksen kustannukset nousevat yleensä vähintään kymmeniin, jopa satoihin tuhansiin euroihin.
Listasimme alle muutaman esimerkin Urakkamaailman kautta toteutuneista laajennustöihin liittyvistä projekteista.
Talon laajennusta suunniteltaessa kannattaa huomioida alkuperäisen rakennuksen tyyli, jotta lisäosa sulautuu kokonaisuuteen mahdollisimman hyvin. Kunnioita siis alkuperäisen rakennuksen rakennustyyliä ja varmista onnistunut lopputulos panostamalla laadukkaisiin materiaaleihin.
Monesti esimerkiksi vanhoihin rintamamiestaloihin 80- ja 90-luvuilla tehdyt lisärakennukset eivät ole rakennusteknisesti yhtä kestäviä kuin alkuperäiset rakennukset. Nykyisillä tekniikoilla voidaan kuitenkin saada toimivia ratkaisuja, kunhan työ tehdään huolella ja projektin osapuolilla on tarvittava rakennustaito- ja tietämys.
Ennen tekijän valintaa pääset tutustumaan urakoitsijoiden taustatietoihin sekä aiempien käyttäjien kokemuksiin.
Rakennusprojekti on aina syytä kilpailuttaa, jotta työhön löydetään osaava ammattilainen ja vältytään mahdollisilta kalliilta rakennusvirheiltä.
Muista, että halvin ei välttämättä ole aina paras, vaan hinnan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi urakoitsijan referensseihin, aiempien remontin tilaajien jättämiin arvosteluihin sekä rekisteritietoihin. Kaiken nämä tiedot löydät kätevästi koostettuna Urakkamaailmasta.