Asbestipurku, Hyvinkää
1 tunti sitten
Asbestipurku, Hyvinkää
1 tunti sitten
Valorakennus oy, Mikkeli
1 tunti sitten
Uusi sopimus luotu, Salo
2 tuntia sitten
Kylpyhuoneen suihkunurkkauksen (3-5m) si..., Turku
1 tunti sitten
Parkettimies Oy, Kerava
3 tuntia sitten
Kylpyhuoneen oven vaihtaminen ja asunnon..., Helsinki
3 tuntia sitten
-Tietoa tiilikaton pinta- ja huoltokäsittelystä
-Tiilikaton huoltovälisuositus
-Hintaesimerkkejä
-Betonitiilikaton maalaus
Keskikokoisen omakotitalon tiilikaton pintakäsittely maksaa keskimäärin n. 1 500 - 4 000 euroa, laajempien taloyhtiöurakoiden noustessa korkeimmillaan jopa useaan kymmeneen tuhanteen euroon. Hintaan vaikuttaa muun muassa katon kunto, pinta-ala sekä kohteen sijainti.
Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.
Listasimme alle hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista tiilikaton pintakäsittelytöistä. Lisää tietoa urakoista saat klikkaamalla esimerkin otsikkoa.
Omaa remonttiasi ajatellen ko. hinnat ovat suuntaa-antavia ja helpottavat budjetointia. Oman tiilikaton pinnoitus- ja suoja-ainakäsittelyremontin hintataso selviää ainoastaan kysymällä useampi tarjous ja vertailemalla urakoitsijoiden taustatietoja.
Tiili on perinteinen, kaunis, kestävä ja ekologinen kattomateriaali, joka on viime vuosina noussut jälleen suosioon. Tutkimuskeskus VVT:n elinkaarianalyysin mukaan oikein hoidettu betonitiilikatto kestää noin 70 vuotta ja savitiilikatto jopa vuosisadan, ellei pidempäänkin.
Suomen olosuhteissa hoitamaton tiilikatto saattaa rapistua jopa puolet nopeammin, mikä tietää kallista kattoremonttia. Tiilikaton hoitotarpeeseen vaikuttavat mm. katon kaltevuus ja muoto, tontin ilmansuunnat ja puusto. Siksi suositukset ovat suuntaa-antavia. Katon kunto määrittelee tarvittavat toimenpiteet.
Turvallisuudesta on huolehdittava aina katolle noustaessa: jos jyrkkä tiilikatto kaipaa kunnostusta, yhteydenotto kattotöiden ammattilaiseen voi olla paikallaan.
Kattoa huollettaessa kotitalousvähennys tuo tuntuvaa etua, sillä työn osuus kokonaishinnasta on merkittävä.
Tiilikaton kunto kannattaa tarkistaa keväisin, jotta mahdolliset pakkasvauriot huomataan heti. Pienillä korjauksilla voi säästyä suurilta remonteilta ja kustannuksilta. Tiilikatto olisi hyvä puhdistaa irtonaisesta aineksesta vuosittain. Lakaisuun sopii pehmeä katuharja. Katon voi myös vesipestä hellästi tai käyttää tiilityypille sopivaa pesuainetta.
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.
Useimpien suositusten mukaan tiilikatto pitäisi puhdistaa perusteellisesti ja käsitellä suoja-aineella 5–10 vuoden välein. Kun Suomessa yleinen betonitiilikate tulee noin 30 vuoden ikään, on aika harkita pinnoitusta maalaamalla. Savitiilikatto ei haalistu betonin tapaan, eikä niitä yleensä maalata. Suoja-ainekäsittelyllä saadaan parhaat tulokset.
Valmistajat antavat kattotiililleen jopa 30 vuoden takuun. Mikäli takuu on voimassa, kannattaa aina varmistaa, että katolla käytettävät pesu-, torjunta- ja suoja-aine tai maali ovat valmistajan hyväksymiä. Epäsopivien, kemiallista rasitusta aiheuttavien tuotteiden käyttö johtaa yleensä takuun raukeamiseen.
Ulkoiset olosuhteet, kuten vesi, jää ja hankaus, rapauttavat tiiltä vähitellen. Huokoiseksi muuttunut pinta tarjoaa kasvualustan sammalille ja jäkälille. Ne ravitsevat itseään tiilen mineraaleilla ja sitovat kosteutta, mikä kiihdyttää rapautumista. Näkyvästi sammaloitunut tai likainen katto on kunnostuksen tarpeessa.
Tiilikatteen kunnostushanke alkaa kattorakenteiden kuntokartoituksella. Ensimmäiseksi on varmistuttava, että tiilikate on kunnostuskelpoinen eivätkä alapuoliset rakenteet ole isojen remonttien tarpeessa. Seuraavaksi vuorossa ovat valmistelevat kunnostustyöt. Esimerkiksi aluskatteen reiät on paikattava ja rikkinäiset kattotiilet vaihdettava ennen katon puhdistusta.
Jotta pintakäsittely onnistuisi, tiilikate on saatava puhtaaksi pinttyneestä liasta ja kasvustosta. Perusteellinen puhdistus tehdään useimmiten korkeapainepesurilla. Tiilikaton pesu vaatii tietoa ja taitoa, sillä liian kova paine, vähäinen vesimäärä, väärä lämpötila tai huonosti suunnattu vesisuihku voivat vahingoittaa katetta. Tyypillisesti katon pesu etenee harjalta räystäälle tiilten ladontasuunnan myötäisesti. Puhtaalle pinnalle levitetään usein vielä jätettävä sammaleentorjunta-aine. Katon on annettava kuivua kunnolla ennen pintakäsittelyä.
Perusteellisen puhdistuksen jälkeen katto on aina käsiteltävä joko suoja-aineella tai pinnoitettava maalilla. Puhdistus avaa tiilen huokoiseksi muuttuneen rakenteen jättäen sen entistä alttiimmaksi rapautumiselle. Pinnan onkalot on suljettava tavalla tai toisella.
Savitiilikatot ja väriltään yhä siistit betonitiilikatot saavat useimmiten pintaansa värittömän tai sävytetyn suoja-aineen. Esimerkiksi piiyhdistepohjaiset suoja-aineet imeytyvät tiileen muodostaen pintakerroksen, joka on kova kuin kivi, tiivis ja vettähylkivä mutta hengittävä. Testeissä on muun muassa todettu, että suoja-aine parantaa tiilten pakkaskestävyyttä merkittävästi.
Vuosikymmenten kuluessa tapahtuva haalistuminen on betonitiilikatteen ominaisuus. Valmistajien mukaan maalaaminen tulee ajankohtaiseksi yleensä 30 ikävuoden paikkeilla. Maalaaminen palauttaa betonitiilikaton entiseen loistoonsa, tai antaa sille kokonaan uuden värin. Maalipinnoite parantaa myös katteen säänkestävyyttä sekä torjuu sammaleita.
Kilpailuttamalla saat parhaan tekijän ja hinnan remontillesi.
Tiilikatto maalataan yleensä kahdesti samalla maalilla. Pohjakerros maalataan ohennetulla ja pintakerros ohentamattomalla tiilikattomaalilla. Maalausolosuhteet vaikuttavat merkittävästi lopputuloksen laatuun, minkä vuoksi kattomaalari seuraa sää- ja siitepölytiedotteita.
Katto on parasta maalata pilvipoudalla, jota seuraa parin päivän sateeton jakso. Suora auringonpaiste saattaa lämmittää liikaa maalattavaa pintaa. Ilman suhteellisen kosteuden pitäisi olla alle 80 prosenttia ja lämpötilan vähintään 5 tai 10 astetta. Huolella tehdyt pohjatyöt sekä oikein ajoitettu pinnoitus varmistavat, että maalattu tiilikatto pysyy komeana pitkään.