Uusi kohde!

Katon remontti, Rovaniemi

4 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

InvestAir Oy, Espoo

5 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Turku

38 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Kattoremontti, Ulvila

16 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

SK-Putki Oy, Espoo

5 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Keittiön välitilan kaakelointi, Oitti

18 minuuttia sitten

×
Päivitetty 01.05.2025

Tiiliseinän pesu – Katso opas ja vinkit

Tiiliseinän säännöllinen puhtaanapito tuo merkittäviä hyötyjä rakennuksen omistajalle. Hyvin hoidettu tiilijulkisivu lisää kiinteistön arvoa, parantaa ulkonäköä ja ehkäisee julkisivuremontin tarvetta.

Tässä artikkelissa kerromme, miten tiiliseinä kannattaa pestä ja mitä tulisi ottaa huomioon.


Hyvin suunniteltu ja laadukas tiiliseinä voi kestää rakenteeltaan jopa satoja vuosia eikä se välttämättä vaadi minkäänlaisia korjaus- tai kunnossapitotoimenpiteitä vuosien varrella. Tiiliseinät altistuvat kuitenkin erilaisille ympäristötekijöille ja sääolosuhteille, jotka voivat muuttaa kirkkaan tiilenpinnan harmahtavaksi ja likaiseksi.

Tiiliseinää likaavat tekijät

Tiiliseinän pintaa likaavat esimerkiksi

  • Vesivalumat
  • Mikrobikasvustot (levä, sammal ja jäkälä)
  • Liikenteen ym. aiheuttamat epäpuhtaudet
  • Rakennustöiden likatahrat, kuten betoni-, maalaus-, ruoste- ja pikitahrat
  • Ilkivalta (graffiti, spraymaalaukset ym.)

Katon tai ylempien rakenteiden vesivalumat voivat jättää tiiliseinän pintaan nokisia raitoja. Lisäksi laastista irtoava suola voi aiheuttaa kirjavuutta, erityisesti vaaleisiin tiiliseiniin. Hyvin suunniteltu veden poisjohtaminen ja toimivat räystäät voivat estää likavesien valumisen julkisivulle. 

Etenkin varjopuolella ja kosteassa sijaitsevat tiiliseinät voivat kerätä pinnalleen sammalta, levää tai jäkälää, jotka vaikuttavat tiilen sidosmateriaaliin heikentävästi. Ympäristösaasteet värjäävät tiilenpintaa etenkin kaupunkialueilla, ja joskus julkisivu voi joutua myös graffitien ja erilaisten maalausten kohteeksi.

Aloita onnistunut tiiliseinän pesu

Pyydä tarjouksia

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Mitä tiiliseinän pesussa tulee huomioida?

Tiiliseinän pesutarpeeseen vaikuttavat ympäristöolosuhteet ja rakennuksen sijainti. Kaupunki-ilmastossa tiilipintaa voi joutua pesemään huomattavasti useammin kuin maaseudulla sijaitsevaa tiilirakennusta. Mikäli rakennuksen pinnalla näkyy kasvustoa, harmaantumista tai muuta likaa, tiilipinta on syytä pestä.

Tiiliseinän pesussa tulee olla huolellinen, sillä väärä pesutekniikka voi aiheuttaa rakenteiden rikkoutumisen ja eristeiden kastumisen. Pesun jälkeen tiilipinta tulee käsitellä kasvustojen uudelleenkasvun ehkäisemiseksi. Pinnalle laitettava suoja-aine hylkii vettä ja estää veden imeytymistä tiilen julkisivulle.

Tiiliseinän pesumenetelmät

Tiilimateriaalia voidaan puhdistaa eri menetelmillä, kuten mekaanisella puhdistuksella, kuivajääpuhalluksella, tavallisella vesipesulla ja painepesurilla.

Mekaaninen puhdistus tarkoittaa kuivan tiilipinnan puhdistusta harjaten tai kaapien jäykällä puulastalla, tiilenkappaleella tai kuituharjalla. Metallisia välineitä on hyvä välttää, sillä ne voivat tehdä tiilen pinnalle tummia jälkiä. Mekaaninen puhdistus ei sovi helposti leviäville tarhoille, kuten öljyjäljille, tuoreen maalin puhdistamiseen tai rasvaisen noen poistamiseen.

Kuivajääpuhallus on ympäristöystävällinen ja hellävarainen puhdistusmenetelmä. Kasvustot, kuten sammale ja jäkälä saadaan poistettua kuivajääpuhalluksella tehokkaasti. Kuivajääpuhallus on monikäyttöinen pesuri, sillä voidaan puhdistaa myös kodin muitakin pintoja, kuten metalli-, muovi-, puu-, kivi-, betoni sekä tekstiilipintoja.

Jäkälä tiiliseinässä

Tiiliseinän pesu painepesurilla on tehtävä huolellisesti. Pesupaineen tulee olla alle 3,5 baria, ja vesisuihku on suunnattava vinosti tiilipintaan. Jos pesussa käytetään kemikaaleja, tiiliseinän pinta tulee ensin kastella. Pesuainetta ei saa lisätä suoraan painepesurin veteen, sillä voimakas vesisuihku voi imeyttää puhdistusnesteen syvälle tiileen, mikä voi vahingoittaa rakenteita ja aiheuttaa suolahärmeen muodostumista. Kemikaali levitetään ensin kostutetulle tiilipinnalle, ja sen jälkeen lika poistetaan kevyellä vesisuihkulla.

Vesipesu tulee suorittaa ylhäältä alaspäin suuntautuvin liikkein, estäen likaveden uudelleenimeytyminen tiiliseinän pinnalle. Jäätymisvaaran vuoksi pesua ei tule tehdä myöhään syksyllä, talviaikaan tai liian aikaisin keväällä.

Paikalliset likatahrat voidaan pestä kevyellä pesuaineella ja lämpimällä vedellä. Voimakkaita kemikaaleja käytettäessä puhdistettava alue tulee esikäsitellä ensin vedellä. Voimakkaat kemikaalit on hyvä testata ennen varsinaista pesua pienellä alueella. Pesutulos on nähtävissä viikon kuluttua. Mikäli liat ovat irronneet, lopuksi pesty alue huuhdellaan vielä vedellä.

Mitä kemikaalien käytössä tulee huomioida?

  • Ennen pesua varmista värillisten saumojen kemikaalikestävyys
  • Ympäristön, rakennuksen ja pesun suorittavien henkilöiden turvallisuus ja suojaus
  • Ympäristöhaitalliset aineet tulee kerätä talteen ja toimittaa ongelmajäte- tai muualle kemikaalien jälleenkäsittelylaitokselle

Löydä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Tyypilliset liat – Kuinka valita oikea pesumenetelmä?

Vesiliukoinen suola

Muodostuu useimmiten laastista tai betonimateriaalista. Suolaa voi ilmaantua myös sisätiloissa, jos muurattu rakenne on päässyt kastumaan. Suolat ovat vaarattomia rakenteelle ja ne häviävät yleensä itsestään sateiden mukana. Vesiliukoinen suola voidaan poistaa myös kuivaharjaamalla, kostealla harjalla tai sienellä.

Mikrobikasvustojen pesu

Sammaleet, jäkälät ja muut kasvustot voidaan puhdistaa harjaamalla, vesipesulla tai kuivajääpuhalluksella.

Kalkki, betoni ja laastitahrat

Puhdistuvat parhaiten heti kuivumisen jälkeen. Kuivanut tahra harjataan pois ja pinta viimeistellään puhtaaksi kostealla liinalla tai sienellä. Pinttynyt tahra poistetaan mekaanisella harjauksella tai kaavinnalla. Tehokeinona voi käyttää laimeaa suolahappoa, etikkahappoa tai erikoispuhdistusliuosta, jotka toimivat vaikeisiin ja pinttyneisiin laasti- tai betonitahroihin. Happoja tulee käyttää varoen erityisesti vaaleilla ja kellertävillä tiilipinnoilla.

Ruoste ja noki

Ruoste poistuu pinnalta yleensä sadeveden mukana. Ruostetahrat voidaan poistaa myös 10 % oksaalihapolla. Noki poistetaan harjaten laimennetulla alkali-pesuliuoksella tai tavallisella talouspesuaineella. Puhdistettu alue tulee huuhdella lopuksi hyvin.

Öljy, bitumi ja piki

Kannattaa pyrkiä poistamaan ensin kaapimalla. Bitumi ja piki irtoavat helpoiten pakkasella. Loput jäämät voidaan poistaa kostutetulta pinnalta esimerkiksi tärpätillä.

Maalijäljet ja graffitit

Poistuvat tiilipinnalta maalinpoistoaineella sekä graffitin poistoon tarkoitetulla puhdistusaineella. Pehmentymisen jälkeen maalin saa pois kaapimalla ja lopuksi saippuapesun jälkeen pinta puhdistetaan puhtaalla vedellä.

Ulkoista tiiliseinän pesu

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Pyydä tarjouksia

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi