Kylpyhuoneremontti, Helsinki
1 tunti sitten
Kylpyhuoneremontti, Helsinki
1 tunti sitten
URAKKAFIKSU OY, Espoo
44 minuuttia sitten
Uusi sopimus luotu, Espoo
2 tuntia sitten
Viemäreiden puhdistus ja kuvaus, Ojakkala
2 tuntia sitten
Kiinteistötekniikka Saarisilta Oy, Jyväskylä
1 tunti sitten
Osakehuoneiston remontointi, Valkeakoski
2 tuntia sitten
- Mikä on toimenpidelupa ja mihin sitä tarvitaan?
- Miten toimenpidelupaa haetaan?
- Miten uusi rakentamislaki vaikuttaa lupamenettelyyn?
Uusi rakentamislaki astui voimaan 1.1.2025. Uuden rakentamislain myötä maankäyttö- ja rakennuslain rakentamisen osuus kumoutuu ja jäljelle jäävän lain nimi muuttuu alueidenkäyttölaiksi.
Lakimuutoksen myötä eli vuoden 2025 alusta alkaen rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus yhdistettiin yhdeksi rakentamisluvaksi. Rakentamislain voimaantuloon asti rakentamista sääteli maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) ja lupamenettelyssä oli käytössä rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus. (Lähde: Ympäristöministeriö).
Pyynnön jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.
Lupamuodon lisäksi myös luvan hakemistapaan on uuden lain myötä tulossa muutoksia. Lakiesityksen mukaan rakentamislupaa on haettava tietomallimuotoisella suunnitelmalla, joka mahdollistaa tallettamisen sähköisessä muodossa. Rakentamislupa voi olla myös muuten koneluettavassa muodossa. Uuden mallin mukaisen hakemisprosessin on tarkoitus tulla voimaan kuitenkin vasta 1.1.2026, ja siihen asti lupia haetaan nykyiseen tapaan oman kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta. Rakennusvalvontaviranomainen myös neuvoo ja antaa ajankohtaista tietoa koskien rakentamisluvan hakemista.
Lue lisää uudesta rakentamislaista ja lupamenettelyn muutoksista täällä.
Vanhan maankäyttö- ja rakennuslain mukaista toimenpidelupaa sovelletaan ennen vuotta 2025 jätettyihin lupahakemuksiin.
Toimenpidelupa vaaditaan vähäisiin rakennustoimenpiteisiin, jotka eivät laajuudeltaan edellytä rakennuslupaa. Rakennusvalvontaviranomainen ratkaisee, mihin raja lopulta asettuu.
Rakennusluvan sijasta rakentamiseen voidaan hakea toimenpidelupa sellaisten rakennelmien ja laitosten pystyttämiseen, joiden osalta lupa-asian ratkaiseminen ei kaikilta osin edellytä rakentamisessa muutoin tarvittavaa ohjausta. Lisäksi toimenpidelupa vaaditaan, jos toimenpiteellä on vaikutusta luonnonoloihin, ympäröivän alueen maankäyttöön tai kaupunki- tai maisemakuvaan. (Lähde: Helsingin kaupunki).
Useimmat pienet, ylläpidolliset työt omassa kiinteistössä voidaan toteuttaa ilman erillistä lupaa. Jos remontissa kuitenkin kosketaan kantaviin rakenteisiin tai tehdään muutoksia, jotka vaikuttavat rakennuksen käyttötarkoitukseen, tarvitaan sellaisten töiden tekemiseen lähtökohtaisesti lupa.
Lupa-asiat tulee olla kunnossa ennen rakentamiseen tai remontoimiseen ryhtymistä, joten selvitä tarkkaan tarvitaanko suunnitteilla olevaan työhön toimenpidelupa tai rakennuslupa.
Pyynnön jättäminen on ilmaista, eikä sido valvojan tilaamiseen.
Lupa-asioissa tulee kääntyä oman kunnan rakennusvalvonnan puoleen. Rakennusvalvonnalta saa tietoa kunnan rakennusmääräyksistä sekä ohjeet ja hakulomakkeet toimenpidelupaa varten. Kuntien määräykset voivat poiketa toisistaan, joten ennen rakentamisen aloittamista on tärkeää kysyä aina ensin neuvoa kyseisen kunnan viranomaisilta.
Hakemuksen tulee yleisesti sisältää seuraavat dokumentit: toimenpidelupahakemus, pääpiirustukset, rakennuspaikan omistus- tai hallintaoikeustodistus, tilastolomakkeet, rakennustöiden vastaavan työnjohtaja hakemus ja toimenpidelupamaksu. Lisäksi lupahakemuksissa tulee käydä ilmi myös naapureiden asianmukainen tiedottaminen/kuuleminen.
Rakennusvalvontaa kunnissa valvoo rakennusvalvontaviranomainen, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa seuraavat lupa- ja valvonta-asiat:
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.