Uusi kohde!

Ilmanvaihtokanavien puhdistus, Helsinki

1 minuutti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Puusisu, Lieto

40 minuuttia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Kaarina

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Keittiön asennus, Jyväskylä

45 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kattokeskus Länsi-Uusimaa Oy, Koisjärvi

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Asbestipurku, välitilan laatta 0,6m2, Helsinki

48 minuuttia sitten

×
Päivitetty 01.12.2023

Yläkerran rakentaminen - hinta ja vinkit

Tutustu tässä artikkelissa yläkerran rakentamiseen ja siihen mitä tarkoittaa yläkertavaraus.

Listasimme lisäksi yläkerran remonttien toteutuneita hintoja, tarvittavia lupa-asioita sekä vinkkejä ja ohjeita yläkerran rakentamiseen.

Kuva: Loviisan asuntomessut 2023 kohde: 8

Mitä maksaa yläkerran rakentaminen?

Ullakon käyttöönoton hinta vaihtelee suuresti lähtötilanteen ja tarpeiden mukaan. Jos olet kätevä käsistä ja asunnossa on jo valmiiksi tehty yläkertavaraus, voivat kustannukset olla jopa vain 200-300€/m2. Jos taas kohde ja tarpeet ovat vaativampia, voi hinta nousta selkeästi yli 1000 euroa per neliö.

Alla toteutuneita yläkerran rakentamiseen liittyviä remontteja. Huomaathan, että kaikki sivustoltamme löytyvistä remonteista on oikeita ja toteutuneita remontteja.

Muistathan, että oikean hinnan remontillesi saat vain pyytämällä useamman tarjouksen. Jätä remontti-ilmoitus niin paikalliset luotettavat ammattilaiset ottavat yhteyttä.

Kilpailuta yläkerran rakentaminen!

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tekijä löytää tekijä remonttiin tai rakennusprojektiin.

Useissa modernissa talopaketissa tulee nykyään mukana niin kutsuttu "yläkertavaraus" joka tarkoittaa sitä, että rakennusta rakentaessa on otettu huomioon mahdollinen ullakon muuttaminen lämpimäksi asuintilaksi. Tällöin on esimerkiksi mahdollista, että portaiden paikka on päätetty jo etukäteen ja ikkunatkin asennettu, vaikka tila ei olisikaan vielä käytössä.

Ullakon muuttaminen yläkertavarauksella varatussa talossa on verrattain helppoa ja halpaa, vaikkakin toki silti vielä kalliimpaa kuin jos ullakko tai yläkerta olisi rakennettu heti alussa. Jos ullakko on jo valmiiksi niin kutsuttu käyttöullakko tai kylmäullakko, voi muuttaminen asuinkäyttöön olla kuitenkin yllättävän kustannustehokasta.

Ullakon rakentamiseen tarvitaan rakennuslupa.

Tontilla tulee myös olla vielä riittävästi rakennusoikeutta, sillä ullakkoa ei ennen muutosta lasketa mukaan rakennusoikeuteen vaan vasta kun se muutetaan asuintiloiksi. Huomion arvoista on se, että vain yli 160 cm korkeat tilat lasketaan mukaan rakennusoikeuteen, joten harjakattoisissa rakennuksissa sivuille jääviä osia ei lasketa mukaan käytettyyn rakennusoikeuteen.

Rakennuslupa vaatii arkkitehdinsuunnitelman, rakennesuunnitelman tulevista muutoksista kuten portaista, LVI-suunnitelman ja sähkösuunnitelman. Lisäksi ullakon muuttaminen asuinkäyttöön vaatii vastaavan työnjohtajan ja mahdollisen kvv-työnjohtajan.

Huomionarviosta on, että ullakon asuintilaa koskevat samat rakennussäännöt kuin muutakin asuintilaa. Esimerkiksi minimihuonekoko on 7m2 (komerot ym. ovat toki asia erikseen) ja ikkunoiden koko tulisi vastata 10% tilan pinta-alasta. Ikkunan voi toteuttaa toki vaikka mahdollisella kattoon rakennettavalla kattoikkunalla. Määräys koskee vain asuinhuoneita. Lämmöneristysvaatimukset ovat samat kuin uudisrakentamisessa.

Paloturvallisuus tulee huomioida niin, että hätäuloskäynti on olemassa esimerkiksi tikkaiden muodossa.

ullakon muuttominen asuinkäyttöön

Selvitä etukäteen rakennusviranomaisen linja

Kunnan rakennusvalvontaviranomaisella on varsin vapaat kädet sen suhteen, miten määräyksiä ja ohjeita tulisi noudattaa, sillä periaatteessa on mahdollista, että ullakon muutostöissä sovelletaan samoja ohjeita kuin uudisrakentamisessa, joka voi lisätä merkittävästi kuluja. Selvitä siis etukäteen kuntasi rakennusviranomaisen linja.

Vanhempien rintamamiestalojen vintit ovat yleensä hyvin tilavia ja hyvin rakennettuja ja täten ullakko tai vintti tuulettuu hyvin. Kun ullakko muutetaan asuinkäyttöön, rakenteiden tuulettuminen saattaa jopa heiketä, joten on tärkeää huomioida muutostyön jälkeinenkin ilmanvaihto. Puisissa rintamamiestaloissa kannattaa kiinnittää huomioita katon täytteisiin, sillä jos ne ovat kiinni vesikatossa, hometta löytyy melko usein.

Mitä ullakolle kannattaa rakentaa?

Projektina ullakon asuinkäyttöön muokkaaminen muistuttaa pitkälti kevennettyä versiota uudisrakentamista tarvittavien lupien, valvojien ja töiden suhteen. Usein vain perustukset ja rakenteet jäävät pois. Kun päätös on tehty, tulee ensin päättää mitä ullakolle tulee.

Kannattaa ottaa esim. huomioon, että jos ullakolle sijoitetaan makuuhuone kannattaa sinne käytännössä myös sijoittaa wc- ja kylpyhuone. Jos taas sinne sijoitetaan vain oleskelu- tai vaikka työtilaa niin kalliita kylpyhuoneita ei tarvita. Voikin olla mahdollista, että alakerran huoneita kannattaa järjestellä tai jakaa uusiksi, jos näin voidaan välttyä kalliimmalta remontilta.

Löydä luotettava tekijä

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi